Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

"Frauduleuze faillissementen
zijn slechts deel van het probleem"


Persbericht Brussel, 27 september 2018. De reportage van het duidingsprogramma Pano over frauduleuze faillissementen in de bouwsector, die gisterenavond werd uitgezonden, is voor ACV bouw - industrie & energie (ACVBIE) nog maar eens het bewijs dat dit soort praktijken dringend aangepakt moet worden.

 

"Sluitende wetgeving en controles in de bouwsector zijn noodzakelijk", zegt Patrick Vandenberghe, voorzitter van ACVBIE. "Het wordt stilaan tijd dat aannemers en werknemers met goede bedoelingen beschermd worden en malafide praktijken hard aangepakt worden. Er is nood aan een masterplan dat de regering moet omzetten in dwingende wetgeving. Het verstrengen van de wetgeving inzake valse faillissementen is er slechts een deeltje van".

 

Vandenberghe grijpt de reportage aan om één van de onderliggende problemen aan te halen, namelijk dat van schijnzelfstandigheid: "Het aantal zelfstandigen neemt toe, maar jammer genoeg zitten daar ook veel schijnzelfstandigen tussen. Er moet veel meer ingezet worden op de strijd hiertegen. Het wordt tijd dat de inspectiediensten beter bemand worden en meer slagkracht krijgen."

 

Tot slot heeft Vandenberghe nog een duidelijke boodschap voor de politiek: "Het fabeltje dat er meer ingezet wordt op controle moet doorprikt worden. Het aantal inspecteurs en arbeidsauditeurs is er de laatste jaren niet op vooruit gegaan, sterker nog, de beloofde versterking blijft uit!", aldus Vandenberghe.