KOP GFD 31ste                                Meer info...

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

image002

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Gefeliciteerd met jullie lef ! LEF (Links Ecologisch Forum) is solidair met jullie strijd. Op een moment dat politici en beleidvoerders vragen wat jullie voorstellen zijn, reiken wij enkele denkpistes aan, maar willen wij vooral wijzen op de gemeenschappelijke grondslag van talrijke maatschappelijke problemen en eindigen wij met de oproep om naast jullie eigen acties ook deel te namen aan gezamenlijke acties van alle bewegingen die strijden tegen het nefaste beleid, zoals de mars die Hart boven Hard organiseert op 12 mei.


Enkele denkpistes om het klimaat te redden
• massale investeringen in (goedkoop) openbaar vervoer
• afschaffen belastingvoordeel voor bedrijfswagens
• ontmoediging vliegverkeer
• versnelde aanleg van veilige fietspaden
• massale (overheids)investeringen in isolatie van gebouwen
• versnelde overschakeling op hernieuwbare energieproductie
• minder beton
• meer bos
De concrete uitwerking is het werk van klimaatexperts en gespecialiseerde bewegingen, zoals de klimaatcoalitie, waar LEF aan meewerkt.


Wie zal dat betalen ?
Veel politici zeggen: “ Wij begrijpen jullie bekommernissen, en wij willen eraan werken, maar het moet betaalbaar blijven”
Een rechtvaardig belastingsysteem, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen zou 10-tallen miljarden voor de staatskas opbrengen. (zie het Memorandum van het Financieel Actienetwerk (FAN).

De klimaatproblematiek kan niet los gezien worden van andere maatschappelijke problemen


De laatste jaren zijn er (naast de klimaatacties) veel protesten geweest tegen het beleid van onze regeringen. Om er maar enkele te noemen:
• tegen dalende koopkracht, toenemende armoede en ongelijkheid
• tegen toenemende kosten in de gezondheidszorg
• tegen falende jeugdzorg
• tegen slechte arbeidsomstandigheden
• tegen de bemoeilijkte toegang tot justitie


Wat is de gemeenschappelijke noemer van al deze problemen?
Sinds het eind van de jaren 70 van de vorige eeuw is de rode draad van de politiek in het grootste deel van de wereld het neoliberalisme. (goed uitgelegd door Wikipedia). Essentie van dit systeem is de opvatting dat mensen allemaal concurrenten van mekaar zijn. Alles wat op solidariteit berust moet afgebroken worden (sociale zekerheid, openbare diensten, vakbonden . ..)


Noodzaak om strijden te verbinden
Een fundamenteel andere, solidaire politiek afdwingen zal niet lukken als iedere (afzonderlijke ) strijd (hoe nodig ook) uitsluitend apart gevoerd wordt.

De verschillende strijden bundelen is daarom onontbeerlijk. Op 12 mei jl. kwamen alle bewegingen die strijden tegen het nefaste beleid, samen op straat in de succesvolle “Rights now” betoging (zie o.a. onze reportage op de website van LEF
www.lef-online.be).

Het Links Ecologisch Forum (LEF) is een partijoverstijgende radicaal
groen linkse beweging. Wil je meer weten over wat wij zijn en wat we doen, breng een bezoekje aan onze website. Je kan je ook gratis abonneren op ons elektronisch nieuwsbriefje.

www.lef-online.be

Links Ecologisch Forum (LEF) is www.lef-online.be
Verantwoordelijk uitgever en contact Michel Vanhoorne, Gordunakaai 7, 9000 Gent. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 0497 57 94 59