HbH2019 SamenStijd Flyer 004print1                                 meer info...

Kerstmarkt 2019                                Meer info

IMG 20191108 WA0006                                Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Op woensdag 6 maart werden 7 nieuwe gedenktegels in twee Gentse straten aangebracht voor door de Duitse bezetter ontvoerde weerstanders.. De inhuldiging van 6 van deze “stolpersteine” gebeurde onder ruime belangstelling in de Meerstraat. Wij waren er bij om onze solidariteit te betuigen en onze videast legde het gebeuren vast.

Deze “stolpersteine” (struikelstenen) zijn een initiatief van de duitse kunstenaar Gunther Demnig. Oorspronkelijk werden zij enkel aangebracht in het voetpad voor de huizen waaruit joden door de de Duitsers tijdens WO II gehaald werden en in de concentratiekampen overleden. Recent werd het initiatief uitgebreid tot niet- joodse politieke gevangenen en weerstanders die hetzelfde lot ondergingen.

Zoals overal in Europa was de kunstenaar ter plaatse om de “stolpersteine” persoonlijk in het voetpad te metselen. Hij lichtte de motivatie van zijn initiatief toe: “ er zijn in Europa talloze monumenten om de slachtoffers van WO II te gedenken. Vaak zijn zij op afgelegen plekken opgericht en krijgen zij weinig aandacht. De struikelstenen zijn voor inwoners en voorbijgangers een meer zichtbare herinnering aan deze gruwelijke gebeurtenissen en een aansporing om zoiets nooit meer te laten gebeuren”.

De inhuldiging in de Meerstraat gebeurde door de verenigingen van oud-politieke gevangenen en door Schepen Tine Heyse. De struikelstenen werden aangebracht op de plaats waar vroeger het bedrijf OIP gevestigd was. De herdachte slachtoffers waren weerstanders, leden van het Onafhankelijkheidsfront. Zij hadden als opdracht te beletten dat de bezetter de kostbare machines uit het bedrijf zou weghalen en werden in augustus 1944 opgepakt.

Hun offer mogen wij nooit vergeten !

Het filmpje van deze herdenking kan hier bekeken worden.

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info