de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

image002

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Vrijdag 29 maart 2019, een dag van workshops om na te denken over de rol van een openbare bank, onder burgercontrole, die kan antwoorden op de uitdagingen van deze wereld : ecologische transitie, kwaliteitsvolle woningen voor iedereen, verbetering van sociale voorzieningen, investeringen in publieke infrastructuur, toegang tot bancaire diensten.

HOU JE AGENDA VRIJ // SAVE THE DATE !
Op vrijdag 29 maart 2019 van 9 tot 16u30
Brussel, Pletinckx straat, 19
Vertaling Nederlands | Frans

Hoe zorgen we ervoor dat Belfius, nu voor 100% in handen van de Belgische staat, zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt? Een volwaardige woning voor iedereen, de financiering van de overstap naar duurzame energie, het financieren van de renovatie en de bouw van openbare infrastructuur en het garanderen van de toegang tot bancaire diensten. Het zijn stuk voor stuk grote uitdagingen waar Belfius een belangrijke deel van de oplossing kan zijn als we als samenleving de controle krijgen over de bank.

Het is aan ons, gebruikers van de bank, inwoners van het land, om die vragen te beantwoorden. Dit is haalbaar als we bewust worden van het potentieel van maatschappelijke controle over een bank om deze uitdagingen aan te gaan. Daarom organiseert het platform ‘Belfius is van ons’ een dag van workshops, op vrijdag 29 maart van 9 tot 16.30 uur te Brussel.
Het is onze bedoeling mensen bijeen te brengen uit ngo's, burgerbewegingen, vakbonden, openbare diensten alsook klanten en personeel van Belfius die actief of geïnteresseerd zijn in deze maatschappelijke uitdagingen (huisvesting, klimaat, energie, publieke infrastructuur, sociale dienstverlening, gezondheidszorg, toegang tot basis bankdiensten...). Tijdens deze dag zullen we bespreken waarom het zo belangrijk is controle te hebben over de bank en de verschillende thema's bekijken vanuit de impact die een bank als Belfius erop kan hebben. Volgend op deze discussies zullen we een aantal voorstellen formuleren voor een maatschappelijke opdracht voor Belfius.

De campagne ‘Belfius is van ons’ werd in januari 2017 gelanceerd. Met een dubbele doelstelling: de privatisering van Belfius verhinderen die door de regering (nu in lopende zaken) werd aangekondigd en een andere toekomst voor de bank voorleggen zodat Belfius helemaal ten dienste staat van de samenleving. De voorbije twee jaar werden vooral gebruikt voor de eerste doelstelling. De privatisering van Belfius is momenteel niet meer aan de orde, op z’n minst tot er een nieuwe regering is. Daarom willen we ons de komende maanden concentreren op de tweede doelstelling.

PROGRAMMA
09u00 : Onthaal
09u30 : Inleiding, hoe kan een bank een sterk hulpmiddel zijn ten gunste van sociale veranderingen?
10u30 : Uitleg over de verschillende thema's en een eerste korte uitwisseling.
12u00 : Lunch
13u00 : Thematische workshops
- huisvesting
- Gemeenten en infrastructuur
- Milieu en ecologische/energie transitie
- Toegang tot bankdiensten
15u30 : Plenaire met verslag van de workshops en toekomstige organisatie
16u30 : Einde
Inschrijvingen en verdere informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(Gelieve te laten weten indien u een allergie heeft of een dieet volgt)
Het manifest van het platform ‘Belfius is van ons’ op (www.belfiusisvanons.be)

Manifest
________________________________________
Oproep vanuit platform “Belfius is van ons”

Belfius is een opportuniteit
Belfius is een van de vier belangrijkste banken in België. In een sector die wordt gedomineerd door buitenlandse banken is ze een vreemde eend in de bijt: ze is in handen van de overheid en is de voornaamste financier van de publieke sector in het land.
Een bank heeft impact: de investeringen van vandaag bepalen de wereld van morgen. De criteria die een bank gebruikt om te bepalen wie krediet krijgt aan welke voorwaarden en wie niet, veranderen het uitzicht van de economie en de samenleving. Vandaag is er grote nood aan vernieuwing en vergroening van infrastructuur, aan scholen en sociale voorzieningen. Het knelpunt zijn echter voldoende gerichte investeringen en net hier speelt een bank als Belfius een belangrijke rol. Belfius noemt zichzelf immers “de meest lokaal verankerde bank-verzekeraar, volledig gericht op de Belgische samenleving.”i De bank is dan ook een geweldige opportuniteit voor de Belgische bevolking op een moment waarop we voor belangrijke economische, sociale en ecologische uitdagingen staan. Het ontbreekt de samenleving echter aan controle om die lokale verankering vorm te geven en te garanderen.

Hoe wordt Belfius vandaag bestuurd?
De reden waarom Belfius vandaag nog bestaat is ons belastinggeld. Geen enkele privé-investeerder was bereid om de Belgische activiteiten van Dexia over te nemen toen die bank voor de tweede keer onderuitging in 2011. De overheid koos ervoor de bank op te kopen voor vier miljard euro. Dat is 363 euro per inwoner van het land.

Vandaag hebben we vis, noch vlees. De overheid is de enige aandeelhouder van de privébank NV Belfius die zich de voorbije jaren wat meer dan Dexia op lokale activiteiten focust, maar zich ook voorbereidde op een privatisering. Herstructureringen, verminderingen van het personeel en het sluiten van agentschappen getuigen daarvan.

Het beheer van de bank gebeurt ver van parlementaire controle en er is in al die jaren nog geen breed en open debat geweest over de toekomst van de bank en haar rol in de samenleving. De klanten, het personeel, gemeenten, de lokale economie en andere groepen zijn allemaal betrokken partij. Toch hebben ze geen deel in de beslissingen over de toekomst van de bank. Een gevolg daarvan is dat de berichtgeving in de media over Belfius zich vaak beperkt tot de gezondheid van de bank en haar waarschijnlijke privatisering.

Onwenselijke privatisering
Een privatisering, zoals door de regering aangekondigd, zou verschillende vormen kunnen aannemen. De bank verkopen aan een buitenlandse groep zou ertoe leiden dat we nóg meer gedomineerd worden door buitenlandse banken. Belfius aan een andere bank in eigen land verkopen – KBC zou zowat de enige optie zijn – zou leiden tot een ongekend sociaal bloedbad en een verdere concentratie in de financiële sector. Daarnaast kan de bank ook nog gedeeltelijk of volledig op de beurs geplaatst worden. Volgens sommigen betekent dit een vorm van ‘lokale verankering’. Maar een beursgang zet de samenleving buitenspel: Investeerders die uit zijn op winstmaximalisering zullen de agenda bepalen, of de overheid nu mee in bad zit of niet. Is er een beter voorbeeld dan de recente geschiedenis van Dexia om aan te tonen hoe onwenselijk de privatisering van een bank is?

Drie criteria voor een democratische controle
Banken waar een heel andere logica dan de winstmaximalisatie van aandeelhouders de plak zwaait, bestaan nochtans. Vandaag bijvoorbeeld in Duitsland en in een niet zo ver verleden ook in eigen land bekleedden openbare – en coöperatieve banken een prominente plaats in de financiële sector.

Deze voorbeelden tonen aan dat het mogelijk is om een bank te integreren in de samenleving waar ze actief is. We roepen dan ook op om Belfius te vermaatschappelijken. Daarvoor zijn drie aspecten van cruciaal belang.
We willen een bank die:

1. werkt op basis van een maatschappelijke missie – namelijk het verzekeren van lokale economische ontwikkeling, ten dienste staan van gemeenten en de sociale sector, en het ondersteunen van de ecologische transitie;
2. een nieuw statuut krijgt opdat die maatschappelijke missie prioriteit heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met economische levensvatbaarheid en stabiliteit van de bank, maar winstmaximalisatie behoort niet tot de doelstellingen;
3. haar beheer aanpast, zodat de samenleving waar de bank haar activiteiten uitvoert, via vertegenwoordiging in een maatschappelijk comité kan waken over het naleven van de maatschappelijke opdracht.

De financiële crisis heeft Belfius in onze handen doen belanden. De ondertekenaars willen deze gelegenheid aangrijpen om een breed debat op gang te brengen over de toekomst van Belfius. Belfius is van ons en we roepen organisaties van verschillende strekkingen uit de samenleving op om deze oproep te ondersteunen en deel te nemen aan dit debat.

Ondertekenaars:
FairFin, CADTM, Réseau Financité, CSC, ACV, CNE, LBC-NVK, KWB, FGTB Wallonie, BBTK-SETCA, ABVV, Masereelfonds, Attac Wallonie-Bruxelles, Attac Vlaanderen, Openbarebank.be, CEPAG, Iteco, Hart Boven Hard, Tout Autre Chose, Poliargus, Gresea, MOC, Acide, Saw-B, Oikos denktank, Links Ecologisch Forum, FOS-socialistische solidariteit, Vermeylenfonds, Netwerk Tegen Armoede en Gerfa.