HbH2019 SamenStijd Flyer 004print1                                 meer info...

Kerstmarkt 2019                                Meer info

IMG 20191108 WA0006                                Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

2019 05 paxchristi nakba 20190515 121425 dxo pl2 1600pxDe tweede Nakba-herdenking: een terugblik

Op 15 mei 2019 organiseerde Pax Christi Vlaanderen, samen met verschillende andere (plaatselijke) organisaties, stiltekringen om aandacht te vragen voor de voortdurende Nakba, of 'catastrofe'.

De Nakba-herdenking die vorig jaar voor de eerste keer in Vlaanderen werd georganiseerd kreeg dit jaar een vervolg. In Antwerpen, Brussel, Gent, Genk, Leuven, Geraardsbergen, Ieper, Brugge, Tielt, Sint-Niklaas, Mechelen en Oostende vonden nieuwe stiltecirkels plaats.

De plaatselijke initiatiefnemers hebben zich ook dit jaar stevig ingezet om de gebeurtenissen van het jaar 1948 en de jaren daarna aandacht en bekendheid te geven. Net zoals vorig jaar werden in de verschillende steden de namen van de verdwenen Palestijnse dorpen getoond. Daarnaast was er dit jaar aandacht voor Palestijnse kinderen in gevangenschap. Er werden foto’s getoond en een aantal statistieken die te maken hebben met deze kwestie.

De plaatselijke organisatoren kijken overwegend positief terug op de tweede Nakba-actie. In verschillende steden belichtten de media de stille actie en ook waren er lokale actoren aanwezig. Zo werd de stiltecirkel in Leuven afgesloten met een toespraak van schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid Lies Corneille.

Voorbijgangers die interesse toonden bij het zien van de cirkel, werden op de hoogte gebracht via flyers met achtergrondinformatie. Sommigen van hen stapten vervolgens ook in de cirkel om een tijdje deel te nemen in de stilte. Zo werd de actie een breed gedragen initiatief.

Marcel De Prins (midden, boven op de groepsfoto), bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen en al jarenlang begaan met het vredeswerk in Palestina, was op 15 mei met zes vrienden op stap op de Via Brabantia van de Camino naar Compostela. In verbondenheid met de 12 stiltecirkels stapten zij in stilte 1 uur op hun weg van Meldert naar Eghezee, ter gedenking van de Nakba en de gevangen Palestijnse kinderen.

compostelagangers nakba

Lees ook: De Nakba in vraag en antwoord

Fotoreeks en bron: https://www.paxchristi.be/nieuws/de-tweede-nakba-herdenking-een-terugblik

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info