19.10.24 Welke toekomst voor de universitaire sociale voorzieningen                                  Meer info...

Salsa tegen de blokkade 25 10 191                                    Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

EERSTE NAMEN
ZATERDAG 9 NOVEMBER 2019

MEER INFO
Op 9 november buigen een dertigtal denkers zich over onze wereld in verandering en de weerstand van het verstand. Dit zijn de eerste vijf namen:


SUSAN NEIMAN
1ff0b6f5 6618 485a 8103 d057a049c6fd

Susan Neiman is een Amerikaanse moraalfilosofe en geldt als een van de belangrijkste politiek-filosofische schrijvers van deze tijd. Neiman is een prominente vrouwelijke filosofe in een vakgebied dat nog steeds door mannen wordt gedomineerd. Ze ziet filosofie, rationaliteit en het Verlichtingsdenken als belangrijke wapens zijn in de strijd tegen fake news en populisme. Neiman verdedigt het Verlichtingsdenken en de idealen die daarbij horen tegen zowel rechts-populisten, die deze waarden en idealen slechts schijnbaar omarmen, als tegen de kritiek die steeds vaker uit progressieve hoek komt.

HERMAN VAN GOETHEM
5e9616de d47c 41a7 96cf 0802ff1dd9ad

Historicus en jurist Herman Van Goethem is rector van de Universiteit Antwerpen. In het voorjaar verscheen zijn boek 1942. Het jaar van de stilte. In dat boek biedt hij een nieuw verklaringsmodel voor de oorlog, gaat gevoelige onderwerpen zoals de collaboratie van het Antwerpse stadsbestuur niet uit de weg en roept vooral vragen op die veel verder reiken dan dat inktzwarte oorlogsjaar. Van Goethem zet aan tot nadenken over een onverwerkt verleden en het opnemen van morele verantwoordelijkheid over dat verleden.

PHILIPPE VAN PARIJS
71f99b08 cd19 4f95 ada6 be85c03ad79b

Philippe Van Parijs is een van de meest vooraanstaande politieke filosofen en economisten in België. Hij is professor aan de Universiteit van Louvain-La-Neuve, en doceerde eerder in onder meer Harvard, Oxford en Leuven. Hij is wereldwijd bekend en gerespecteerd als pleitbezorger van het basisinkomen. Zijn denken gaat voornamelijk over vrijheid, rechtvaardigheid, democratie en solidariteit. Op de Nacht van de Vrijdenker denkt hij na over de voor- en nadelen van een groei-economie en gaat hij op zoek naar economische alternatieven.

FRANCESCA MINERVA

984ad8df 4035 4ca7 83f0 1aef77c0d597

Filosofe Francesca Minerva is verbonden aan de universiteiten van Gent en Oxford. Nadat ze veel haatmail en zelfs doodsbedreigingen ontving na een artikel over postnatale abortus (abortus na de geboorte), richtte ze een tijdschrift voor controversiële ideeën op waarin academici anoniem kunnen publiceren. Tegenwoordig bestudeert ze lookism: vooroordelen over en discriminatie van onaantrekkelijke mensen. Iedereen is er gevoelig aan, we behandelen onbewust lelijke mensen anders dan aantrekkelijke personen. Francesca Minerva pleit dan ook voor hulpverlening – denk aan plastische chirurgie – aan apert lelijke mensen.

GRIET VANDERMASSEN

0d550654 e8c4 4f57 8438 c7291d51d856

Griet Vandermassen is germaniste, filosofe en auteur van Dames voor Darwin. Over Evolutietheorie en feminisme. Ze onderzoekt de spanningen tussen feminisme en evolutionaire wetenschap. Griet Vandermassen stelt dat feminisme en evolutionaire theorie elkaar niet alleen nodig hebben, maar bondgenoten kunnen worden. Daarvoor moeten feministen volgens Vandermassen wel hun biofobie bijstellen en erkennen dat man-vrouwverschillen een oorsprong hebben in onze biologie en evolutionaire geschiedenis.

BENIEUWD?

Hou zeker onze sociale media en website in de gaten. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 19 augustus.

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant