Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op zondag 23 maart verzamelden een goeie 300 progressieven op de Vrijdagmarkt om te protesteren tegen het opkomende haatdiscours in Vlaanderen en voor sociale rechtvaardigheid.

Er waren militanten van het ABVV, sp.a, LSP, PVDA, SAP, vzw Vrede bij. LEF was ook bij om onze solidariteit te betuigen en om beeldmateriaal te verzamelen. De lokale TV AVS en een ploeg van de franstalige openbare omroep waren er ook bij.

Op de Vrijdagmarkt was er op de stand van LSP mogelijkheid om de Rode driehoek – symbool van antifascistisch verzet aan te schaffen.

Rode DriehoekDe rode driehoek is vandaag hét symbool van verzet tegen fascisme, racisme en verdeeldheid. Wie een speldje met de rode driehoek draagt, geeft aan zich te verzetten tegen elke opstoot van extreemrechts. Op deze website kan je de rode driehoek bestellen en vind je meer info over de strijd tegen extreemrechts.

Het symbool van de rode driehoek komt uit de tijd van het nazisme. In de concentratiekampen werden gevangenen op basis van een symbool gebrandmerkt. Politieke gevangenen moesten een rode driehoek dragen. Het ging onder meer om verzetsstrijders, syndicalisten, politieke militanten, … Andere symbolen waren de roze driehoek (LGBTQI-gevangenen, maar ook wie veroordeeld was voor verkrachting, pedofilie, …), de zwarte driehoek (werkweigeraars en ‘asociale elementen’ zoals verslaafden), de groene driehoek (criminelen), de blauwe driehoek (migranten), de bruine driehoek (zigeuners), de paarse driehoek (jehova’s getuigen) en uiteraard de gele ster (joden).
Na Wereldoorlog Twee is het symbool van de rode driehoek overgenomen door antifascisten. Enerzijds omdat wat gebeurd is nooit mag vergeten worden, anderzijds omdat de strijd tegen fascisme, racisme en verdeeldheid nog niet gestreden is.
Het Steunpunt Anti-Fascisme (SAF) is in 1983 opgezet door politieke activisten, vakbondsmilitanten, overlevenden van de kampen en andere antifascisten. Het doel was om antifascistische acties, in het bijzonder die van jongeren, te ondersteunen.
Je kan lid worden van SAF vanaf 15 euro per jaar. Met die lidgelden en steunbijdragen kunnen we effectief acties en campagnes ondersteunen.
De Rode Driehoek pin (2 €) kan besteld worden via de website www.rodedriehoek.be
Rekeningnummer: BE09 5230 8012 9957 (Triodos) op naam van SAF.

Betoging
Na enkele toespraken werd een korte optocht door een volkswijk gehouden.

Beelden van de actie
LEF Foto’s
https://photos.app.goo.gl/mBV2PUYmjfZYBzRX7

LEF Video
https://vimeo.com/channels/leffge

TV journaal RTBF
https://www.rtbf.be/info/regions/detail_plus-de-300-manifestants-contre-le-vlaams-belang-a-gand?id=10253815&utm_source=rtbfinfo&utm_campaign=social_share&utm_medium=email_share

TV journaal op AVS (lokale televisie)
http://www.avs.be/avsnews/actievoerders-tegen-haat-trekken-door-gent