Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Zondag 4 augustus worden in Gent de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki herdacht met een gratis orgelconcert (Annelies Focquaert), speeches (o.a. waarnemend burgemeester Filip Watteeuw), lampionnen en klassieke muziek (sopranen Anna Pardo, Kyoko Ishida en celliste Eline Duerinck) op de Korenlei bij valavond. Een sfeervol gebeuren, volledige programma online.

***

In 2019 zal het exact 74 jaar geleden zijn dat de kernbommen gebruikt werden. Hopelijk wordt tegen 2020 het VN-kernwapenverbod van kracht. Onze Belgische regering weigerde tot nu toe dit belangrijke verdrag te ondertekenen. De tijd dringt nochtans, want het internationale kernwapenregime wordt aan een sneltreinvaart ontmanteld!

Wellicht morgen 2 augustus schieten de VS en Rusland finaal het INF-verdrag af. Dit is niet minder dan rampzalig. Het verdrag van 1987 zorgde voor de eliminatie van 2700 van de meest destabiliserende kernwapens en bracht een einde aan de kernwapenwedloop tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie. Miljoenen mensen in Europa protesteerden in de jaren ’80 tegen de plaatsing van deze massavernietigingswapens in onze landen. Niets houdt de VS en Rusland vanaf morgen tegen om opnieuw kernwapens met een bereik tussen de 500 en 5500 km te produceren en te plaatsen in Europa, waar anders? Op VS-grondgebied hebben deze wapens immers geen enkel nut.

De VS stapten vorig jaar zonder aanleiding eenzijdig uit het nucleair akkoord met Iran, wat tot enorme militaire spanningen leidt in de regio, een onnodige en totaal gefabriceerde crisis. Het Non-Proliferatieverdrag (NPT), de laatste hoeksteen van het internationale kernwapenregime, staat onder immense druk. Voor het eerst in decennia doemt de beangstigende realiteit op van een wereld zonder enige vorm van kernwapenafspraken!?

Ook België draagt een grote verantwoordelijkheid.

Ons land weigerde bij te dragen aan multilaterale onderhandelingen die moeten leiden tot een internationaal kernwapenverbod en weigert het nieuwe verdrag te ondertekenen. Ons land doet er intussen niets aan om te voorkomen dat er nieuwe B61-12 kernbommen in NAVO-verband naar ons land gebracht worden en investeert miljarden euro’s in de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen die de nieuwe kernbommen moeten kunnen vervoeren. Ons land legt al z’n eieren in het NAVO-mandje en levert nul komma nul significante multilaterale inspanningen. In wiens belang?

Wij kunnen ons niet veroorloven dat onze veiligheid in de handen ligt van enkele landen en hun politieke leiders die bereid zijn om de collectieve noden en het voortbestaan van de mensheid op te offeren voor hun politieke spelletjes. Dit is niet in het belang van ons land en de Belgische bevolking.

Daarom moet onze Belgische regering dringend:

  • De internationale afspraken (geen kernwapens op ons grondgebied volgens het NPT) respecteren
  • Bij de VS en Rusland pleiten voor het behoud van het INF-verdrag
  • Steun verlenen aan het nieuwe VN-kernwapenverbod dat als enige verdrag ondubbelzinnig voor alle staten kernwapens verbiedt

Dat is wat we in Gent ook zullen eisen op 4 augustus om 21u.

Want steden weten wat het concrete gebruik van kernwapens betekent, daarom herdenken we ook elk jaar de honderdduizenden slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki!

***

Perscontact: Pieter Teirlinck – Vrede vzw – 0474/895.625 – in naam van Vredesoverleg Gent