Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Toen ik in juli 1973 aankwam in Chili sprak ik met een mooie amerikaanse, die me zei: “ pas op er zijn geruchten van een machtsovername door het leger!” Hoe kan ze dat weten dacht ik. Nadien vroeg ik aan enkele Chilenen wat ze daarvan dachten, een ervan zei "kan niet, we zijn geen bananenrepubliek maar een parlementaire democratie sinds 1830"!!!

En Allende had met de unidad popular de meeste stemmen behaald bij de laatste parlementsverkiezingen. Nadien bij meerdere verkiezingen kregen hij en de UP steeds meer kiezers achter zich. Buiten de betogingen en de pro of contra-muurschilderingen was het daar zo vreedzaam. Wat wel schrikwekkend overkwam ware de vele muurslogans met " Djakarta !" van uitersrechtes groepen.


Op de acht TV-zenders waren er zeven in privé handen en ook heel wat radio-stations waren anti, iedere dag hoorde ik de ergste beledigingen over Allende en zijn regering. Toen ik las dat er een conferentie was in een kinozaal waar president Allende zou het woord voeren, liep ik er binnen en ging op de tweede rang zitten! Zonder bevraagd te worden, wie, wat, waarom over mijn bedoelingen. Te gek he.
in het land waren verplaatsingen en vervoer al niet gemakkelijk en daar bovenop werd door de vrachtwageneingenaars en ook kleine bestuurders wekenlang gestaakt. Toen werden bruggen en wegen, ook brandstoffirma's door het leger bewaakt. het gesprek met de Amerikaanse kwam telkens weer bij me op.


Augustus. De spanning verergert, op vele gebouwen hangen spandoeken met "no a la guerra civil" De betogingen gaan door met nog altijd even veel mensen, maar als ik foto's maak zijn er nu die hun gezicht bedekken. Na nieuwe geruchten over de legeleiding heb ik een raar gevoel en vind de mogelijkheid met 2 anderen in de nacht per gehuurde auto naar de Peruaanse grens te vluchten. In de laatste stad aan de Chileense kant niet ver van de grenscontrole hoorde ik mensen die tijdens een betoging het wereldbekend liedje "el pueblo unido jamas sera vencido", ik slikte maar stapte door. Bij het binnenstappen op peruaans grondgebied voelde ik me zeer opgelucht.
Toen ik aankwam inBelgië vernam ik dat de slachting begonnen op 11 september aan de gang was.
Voorwaarts en niet vergeten!

LEON