Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Dingen die fout lopen, bieden soms ook kansen. Laurent Vanhaelen, de hoofdafgevaardigde van de vakbond CNE die onrechtmatig werd ontslagen bij de IT-dienstverlener Econom, grijpt nu zijn kans. Vanaf 21 oktober 2019 zal Laurent aan ‘mobiel vakbondswerk’ doen in de aanloop naar de sociale verkiezingen in mei 2020, die ook bij zijn vroegere bedrijf zullen plaatsvinden. Zo zal hij optimaal kunnen inspelen op vragen en verzuchtingen van de Econocom-werknemers.

Laurent Vanhaelen was bij Econocom niet alleen de hoofdafgevaardigde van CNE (één van de centrales van het ACV) maar ook secretaris van de ondernemingsraad. Op 25 juli van dit jaar werd hij ontslagen na vele jaren dienst. Laurent betwistte dit ontslag en de vakbonden legden diverse mogelijke compromissen op tafel, maar het mocht niet baten. De directie van Econocom bleef Oost-Indisch doof en weigerde om hem opnieuw in dienst te nemen. Een ultieme verzoeningsvergadering vond op 12 september plaats bij het federale ministerie van Werk. Ook die vergadering bleef zonder resultaat.

Originele dienstverlening

Iets meer dan een maand later maakt de ontslagen en ervaren vakbondsmilitant van de nood een deugd. Hij zet Econocom een flinke neus en organiseert een originele vorm van syndicale dienstverlening, dit in het vooruitzicht van de sociale verkiezingen van volgend jaar.
Econocom kon niet anders dan de voorziene beschermingsvergoeding uitkeren aan Laurent Vanhaelen. De directie verweet Laurent dat hij een deel van zijn werkuren besteedde aan intern vakbondswerk. Door het ontslag helpt Econocom nu de vakbondsman om gedurende diverse jaren voltijds aan vakbondswerk te doen. Laurent wil van deze situatie het beste maken en zijn ervaring en engagement ten dienste stellen van zijn vroegere collega’s en werknemers in andere ondernemingen.

Mobiel kantoor
Vanaf maandag 21 oktober strijkt de vakbondsman met zijn ‘fully equiped’ mobilhome neer in de industriezone in Zaventem waar zijn vroegere bedrijf gevestigd is. Hij zal er kantoor houden voor werknemers die informatie, hulp of bijstand vragen. Samen met andere vakbondsmilitanten zal Laurent documentatie verstrekken over de sociale verkiezingen, mee uitkijken naar kandidaten voor de lijsten en werknemers aanmoedigen om vooral hun stem uit te brengen.

Nu al krijgt de militant de vraag om mee te zoeken naar bekwame kandidaten voor de sociale verkiezingen bij diverse klanten van Econocom en bij Claeys & Engels.

Het lijdt geen twijfel dat deze bekwame vakbondsman tussen nu en maart 2020 de handen vol zal hebben!

Hoe ziet zijn planning voor volgende week eruit, van 7.00u tot 15.00u ?

  • Maandag 21, dinsdag 22 en woensdag 23 oktober: industriezone, Econocom, Leuvensesteenweg 510, 1930 Zaventem
  • Donderdag 24 oktober: Claeys & Engels : Vorstlaan 280, 1160 Oudergem

Er zijn ook twee momenten voor journalisten gepland, op maandag 21 oktober. Eentje om 7.30u en eentje om 12.30u. Waar? Industriezone, Econocom, Leuvensesteenweg 510, 1930 Zaventem.

Wie in de omgeving van deze bedrijven werkt, is welkom om bij Laurent een koffie te komen drinken voor de start op het werk. Of om ’s middags zijn / haar broodje te komen opeten bij zijn mobiele kantoor.

Het initiatief van Laurent Vanhaelen is heel opmerkelijk en bijzonder en helpt om de democratie op onze werkvloeren te versterken. Laurent wil ook juridische wegen bewandelen in de strijd tegen ontslagen van werknemers op grond van hun engagement voor de vakbond.

Wordt vervolgd.

Peter DARIN, secretaris bij ACV-PULS
Saïd ZAOUDI, secretaris bij CNE-CSC
Jan MEEUWENS, secretaris bij BBTK-SETCA