Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

ACV Puls voert op vrijdag 15 november actie aan de gebouwen van het Vlaams Welzijnsverbond, een werkgeversorganisatie. De vakbond wil hogere lonen voor logistieke werknemers zonder diploma in de gehandicaptenzorg, het jongerenwelzijn en het algemeen welzijnswerk. Dat was trouwens voorzien in het sociaal akkoord voor de Vlaamse non-profitsectoren.
Een logistieke medewerker zonder diploma heeft een startloon van nog geen 1.700 euro bruto. Barema L4 is daarmee het laagste van de sector. Om deze mensen toch een perspectief te bieden op een beter loon, was in het sociaal akkoord VIA5 afgesproken dat zij naar barema L3 konden doorgroeien, als ze een ervaringsbewijs zouden behalen.
Maar deze afspraak is onuitvoerbaar omdat er bij de VDAB geen aanbod meer is voor logistieke medewerkers uit deze sectoren; zij kunnen geen ervaringsbewijs meer behalen. ACV Puls vindt dat er dan maar een automatische loonsverhoging moet komen voor de slechtst betaalde werknemers uit de sector. Ook de werkgevers erkennen trouwens dat barema L4 geen loon naar werken biedt.

Logisch en realistisch
Een beter inkomen voor logistieke werknemers is een logische maar ook realistische eis. In de deelsectoren jongerenwelzijn en algemeen welzijnswerk gaat het over een betrekkelijk beperkte groep werknemers. En in de grootste deelsector van het paritair comité, de gehandicaptenzorg, zijn hiervoor een aantal jaar geleden meer dan genoeg centen voorzien.
“Vaststellen dat het barema L4 niet meer van deze tijd is, zonder daar ook daadwerkelijk iets aan te doen wanneer het kan, is niet ernstig”, zegt Michaël Vandenbroucke, vakbondssecretaris bij ACV Puls. ‘De werkgevers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Zonder een oplossing voor de slechtst betaalde werknemers in de sector wil ACV Puls geen loonakkoord sluiten.’