Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Werknemers voeren actie op dinsdag 26 november
SAM, het steunpunt Mens en Samenleving, weet sinds 13 november 2019 dat de Vlaamse minister van Welzijn, Gezin Volksgezondheid en Armoedebestrijding, Wouter Beke, 1 miljoen euro wil besparen op de subsidies aan het steunpunt. Het gaat om niet minder dan 27% van het budget van SAM. Deze drastische ingreep wordt al gedaan vanaf januari 2020, zonder enige vorm van voorafgaand overleg.

SAM geeft vandaag ondersteuning aan straathoekwerkers, opbouwwerkers, schuldhulpverleners, sociale professionals in de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW’s) en jeugdhulp en ondersteuners van mensen met een handicap. Deze ondersteuning dreigt ernstig te verminderen of zelfs helemaal te sneuvelen. Tot op heden is het niet duidelijk welke van deze groepen minder ondersteuning zullen krijgen.

De sociaal werkers zijn kwaad over de impact van deze besparing voor mensen in een kwetsbare positie. Na de kaalslag in de cultuursector moet onze organisatie voor de bijl, constateren de mensen van SAM.

De werknemers van SAM hebben ook algemene kritiek op de besparingen in de sociale sector. Zij sluiten zich graag aan bij de boodschap van de open brief van het middenveld en bij de Vuurwerk-week van het middenveld van 2 tot 5 december.

Daarom staken de werknemers van SAM op dinsdag 26 november 2019 tegen de besparingen en voeren ze dan actie om 11.00u aan het kabinet van Wouter Beke: Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel. Na de actie wonen zowat 20 medewerkers en sociaal werkers de commissie Welzijn bij die de beleidsnota van minister Beke zal bespreken.

Meer over SAM:

SAM, het steunpunt voor Mens en Samenleving, ondersteunt sociaal werkers en sociale organisaties in hun almaar complexer wordende taak om mensen in maatschappelijk kwetsbare posities te helpen. Het steunpunt adviseert ook het beleid en sensibiliseert het publiek. Bij de vzw SAM werken 53 personen, goed voor 48 VTE. De vzw SAM is het resultaat van een fusie van vijf organisaties: Samenlevingsopbouw Vlaanderen vzw, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk, Steunpunt Expertise Netwerken vzw, Steunpunt Jeugdhulp vzw, Vlaams Centrum Schuldenlast vzw. De Vlaamse regering stuurde in 2017 aan op deze fusie om efficiëntiewinsten te boeken en één steunpunt als gesprekspartner te hebben. Amper twee jaar na de fusie pakt de Vlaamse regering nu 27% van de middelen af. We verwachten dat deze besparing minstens 15 jobs zal kosten. We maken ons ernstige zorgen over het voortbestaan van SAM.