Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De vakbonden vragen de regering in wording om de FOD Justitie - en in het bijzonder het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) - meer budgettaire middelen toe te kennen. Alleen zo zullen we over een fatsoenlijke infrastructuur beschikken, een werkkader waarbinnen we alle taken kunnen uitvoeren die de overheid ons opdraagt en een kledingfonds om het personeel van een correct uniform te voorzien.

De regering Michel heeft voortdurend gesnoeid in de werkings- en personeelsbudgetten van het gevangeniswezen. De minister van Justitie volgde braafjes alle orders van deze regering. Bovendien heeft de minister van Justitie, in tegenstelling tot de onderhandelingsgewoontes, via de gevangeniswet een minimale dienstverlening in de gevangenissen opgelegd. Dit is in een schending van het stakingsrecht.

Om een constructieve dialoog tussen de overheid en de representatie vakorganisaties aan te gaan, vragen de vakbonden om de besprekingen te openen over de wet van 23 maart 2019 (Wet betreffende de organisatie van de penitentiaire diensten en van het statuut van het penitentiair personeel). We hopen zo de bestaande problemen van het gevangeniswezen aan te pakken en de kans op recidive van de gevangenen te doen dalen. Dat opent meteen de mogelijkheid om het overbevolkingsprobleem aan te pakken.