Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Antwerpen, 11 december 2019 – Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans en de organisatie Artsen Zonder Grenzen krijgen in 2019 de titel van Ambassadeur voor de Vrede. Met die titel zet Pax Christi Vlaanderen hun inspanningen voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten in het licht.
De titel van vredesambassadeur wordt dit jaar voor de 20ste keer uitgereikt. De plechtige huldiging gebeurt ieder jaar tijdens de week waarin de Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend. Deze jubileumeditie heeft plaats op 12 december 2019 in Kazerne Dossin in Mechelen, die in 2017 de titel van Ambassadeur voor de Vrede kreeg.

Brigitte Herremans’ passie voor de rijke geschiedenis en cultuur van het Midden-Oosten, en voor de mensen die er wonen, leidde haar naar studies Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) en Internationale Politiek. In haar latere jobs toonde zij zich een open en innemende gesprekpartner, altijd ingetogen en luisterbereid. Haar manier van kijken en spreken getuigt van een verlangen om de conflicten in het Midden-Oosten te doorgronden en zo genuanceerd mogelijk te duiden. Respect voor het internationaal recht fungeert daarbij als permanent richtsnoer.
Die houding maakte dat zij goede relaties kon aanknopen met beleidsmensen en journalisten, met mensenrechtengroepen en activisten in de betreffende regio, maar dat zij ook een graag geziene begeleidster was van vele vredestochten en missies naar Israël-Palestina. Haar kritische houding ten opzichte van de politieke gang van zaken in Israël en het Midden-Oosten wordt gevoed door een grote liefde voor de regio. De weigering – in 2016 – van toegang tot Israël voor tien jaar is dan ook een bijzonder spijtige zaak.
Brigitte Herremans was tussen 2002 en 2017 beleidsmedewerker rond het Midden-Oosten bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen. In 2017 en 2018 werkte zij als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR, waar ze verbonden blijft aan de leerstoel Mahmoud Darwish. Sinds september 2019 werkt zij als vorser aan het Mensenrechtencentrum van de Universiteit Gent, waar ze onderzoek verricht naar de rol van kunst in het conflict in Syrië.

Artsen Zonder Grenzen zette zich de afgelopen jaren, naast hun andere medische interventies in conflict- of rampgebieden, in voor zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Zij redden er samen met andere ngo’s ondertussen duizenden mensen die via Libië – waar zij worden blootgesteld aan foltering, uitbuiting, seksueel geweld en willekeurige detentie – vluchten voor oorlog of een mensonwaardig lot in hun thuisland.

Ondanks zware tegenwerking van Europese landen die de humanitaire acties op zee criminaliseren en blokkeren, zette de organisatie haar acties tegen wat zij “de normalisering van een wraakroepend beleid” noemt, verder.

Artsen Zonder Grenzen blijft er tijdens hun reddingsoperaties telkens op wijzen dat de Europese regeringen door hun criminele, passieve houding verzaken aan hun verantwoordelijkheid en dat politici bewust de ogen sluiten voor de humanitaire crisis in Libië en op zee. De organisatie blijft met haar zoek- en reddingsoperaties trouw aan haar missie: mensen helpen die niet de medische en humanitaire hulp krijgen die ze nodig hebben.

AZG redding op zee 1 copyright AZGBrigitte Herremans 2019