Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

stembureauReporters 8774769 crop c0 5 0 5 860x367 90
sp.a legt stemrecht vanaf 16 jaar opnieuw op tafel in het Vlaams Parlement. Vlaams Volksvertegenwoordiger Kurt De Loor: “We waren ontgoocheld dat stemrecht vanaf 16 jaar niet is opgenomen in de plannen van deze Vlaamse regering. Bevoegd Vlaams minister Bart Somers toonde zich in het verleden nog grote voorstander, maar nu hij op de stoel zit waar hij echt het verschil kan maken, zwijgt hij in alle talen. Een gemiste kans.”

‘De principiële argumenten tegen het stemrecht op 16 houden geen stand en zijn een zwaktebod’. Dat liet Bart Somers nog optekenen in 2017. “Hij was toen mee één van de grote voorvechters van stemrecht op 16, enkel Vlaams Belang en N-VA waren tegen,” laat Kurt De Loor weten. “Nu Somers bevoegd minister is en op de stoel zit waar hij echt het verschil kan maken in dit dossier, blijft van zijn discours niets meer over. Blijkbaar blijft hij in dit dossier slaafs achter de N-VA aanhollen. Wat een gemiste kans.”

Kurt De Loor: “Wij blijven ijveren voor stemrecht vanaf zestien jaar. Jongeren een stem geven in het politiek debat zal het engagement en het enthousiasme van jongeren in de wereld rondom hen en in politiek aanwakkeren. Dit is echt een unieke kans om jongeren en hun visie te laten meetellen. Wat de politiek beslist heeft immers ook een grote impact op het leven van jongeren: ze lopen school, fietsen naar huis of nemen de bus, gaan sporten, gaan op kamp met de jeugdbeweging. Het is niet meer dan logisch dat we hen een stem geven in het maatschappelijk debat.”

sp.a legt nu in het Vlaams Parlement een motie neer om stemrecht vanaf 16 alsnog op de politieke agenda te zetten, daarna volgt een voorstel tot decreetswijziging. Ze worden daarbij gesteund door Groen. “Het is tijd dat de minister kleur bekent in dit dossier. Je kan niet na twee jaar 180 graden draaien omdat je een ander hoedje op hebt. Je moet politiek toch een beetje geloofwaardig blijven?”

Bron: https://www.s-p-a.be/artikel/stemrecht-vanaf-16-jaar-opnieuw-op-tafel/?utm_campaign=dec_13&utm_medium=email&utm_source=newsletter