Artboard 1 1001                              Meer info...

flyer wvm 2020

logo                                 Meer info...

Affiche NLDS Belgie 2020 lage kwaliteit

Delen van artikels

Greenpeace en Aardman Studio, de makers van Wallace and Gromit, lanceren ‘Turtle Journey’, een hartverscheurende animatiefilm over de toestand van onze oceanen en hun inwoners. Door de klimaatopwarming zijn maar liefst zes van de zeven soorten zeeschildpadden met uitsterven bedreigd. Greenpeace roept op tot de bescherming van minstens 30% van de oceanen.

De korte animatiefilm ‘Turtle Journey’ vertelt het verhaal van een familie zeeschildpadden die probeert thuis te raken in een oceaan die bedreigd wordt door klimaatverandering, plastic, olieboringen en overbevissing. Oscar-winnaressen Olivia Colman en Helen Mirren, David Harbour (Stranger Things) en Bella Ramsey (Game of Thrones) lenen hun stem aan de schildpadden. ‘Turtle Journey’ zal ook vertoond worden in alle Belgische Kinepolis-filmzalen van 22 tot en met 28 januari.

TurtlesU kan de animatiefilm Turtle Journey hier bekijken.

“Onze thuis is het belangrijkste dat we hebben. Een veilige plek waar we samen met onze familie kunnen wonen. Maar dat pakken wij af van schildpadden, walvissen, pinguïns en zovele andere fantastische dieren”, zegt oscarwinnares Olivia Colman, die de stem van moeder schildpad voor haar rekening neemt. “Veel mensen houden instinctief van de oceanen, maar slechts weinigen weten hoe erg ze bedreigd zijn. Als we hier nu niets aan veranderen, lopen onze oceanen het risico op onherroepelijke schade en zullen er diersoorten uitsterven.”

Schildpadden met uitsterven bedreigd

De film eindigt met een dringende oproep tot wereldwijde actie. De opwarming van de oceanen bedreigt het voortbestaan van schildpadden, omdat ze steeds verder moeten gaan om voedsel te vinden. Nieuw onderzoek naar de migratiepatronen van schildpadden in Frans Guyana heeft aangetoond dat ze maar liefst twee keer zo ver moeten reizen tussen hun nesten en voederzones dan bij eerdere observaties. [1]

De extra energie die nodig is om voedsel te vinden, leidt ertoe dat ze elk seizoen minder eieren leggen. Uit recente tellingen op de stranden van Guyana blijkt dat de schildpadden nu 100 keer minder eieren leggen dan in de jaren ‘90.

“Zeeschildpadden hebben het uitsterven van de dinosaurussen overleefd, maar zullen ons misschien niet overleven. Menselijke activiteit heeft zoveel druk gezet op de zeeschildpadden, dat maar liefst zes van de zeven soorten met uitsterven bedreigd zijn. Zonder onmiddellijke actie, zal de situatie alleen maar verergeren”, zegt An Lambrechts, expert Oceanen bij Greenpeace België.

Greenpeace roept op tot de creatie van een netwerk van beschermde mariene gebieden dat minstens 30 procent van de oceanen omvat. “Met deze mariene reservaten, kunnen we ervoor zorgen dat de dieren die in de oceanen leven en de oceanen zelf, de ruimte hebben om te herstellen van alle schadelijke menselijke activiteit”, besluit An Lambrechts. Al 55.000 Belgen ondertekenden de petitie die deze oproep ondersteunt.

Noot

[1] Het rapport, Turtles Under Threat: Why the world’s ultimate ocean wanderers need protection, is geschreven door Greenpeace International in samenwerking met Damien Chevalier en andere wetenschappers van het Institut Pluridisciplinaire Hubert Curien (IPHC) en het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) die het onderzoek hebben uitgevoerd in het kader van de Greenpeace-expeditie ‘Pole to pole’ in juni 2019.

Foto en video

Een collectie foto’s de animatiefilm en de acteurs is hier beschikbaar.

De animatiefilm Turtle Journey kan u hier bekijken.

naamloos 1

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50