WU ABC BOEK VOOR scaled                                  Meer info...

Investeer

Gaston 1                                    Plus d'info

TPNW 50 nonukes.be NL

TIAN 50 nonukes.be FR

hands off assange banner 130x80 justice4assangeWEB

de lOxygene pour Cuba

Visual facebook

46E324B018E144D8B7E7637B856696D8

MYM insta

90519931 10221440679026334 122351656779120640 o

ea908743 d60e 421f 9715 698442c97e33

Delen van artikels

Het ABVV pikt het niet dat het Vlaams sociaal akkoord (VIA), dat eindelijk zou zorgen voor betere voorwaarden in de social profitsector, de maatwerkwerknemers negeert. Dat de Vlaamse overheid de werknemers uit de maatwerksector geen extraatje gunt voor al het geleverde werk en het financiële leed dat zij tijdens deze coronacrisis hebben geleden, kan niet door de beugel. Daarom voeren wij op 14 december een sensibiliseringsactie bij producent Pfizer.

Na al het leed door de coronacrisis, vestigt de hele samenleving haar hoop op bedrijven als Pfizer om het langverwachte vaccin te produceren. Wat men echter vergeet, is dat werknemers uit de maatwerksector zich achter de schermen uit de naad werk(t)en. Tijdens de hele crisis zijn vele beschutte en sociale werkplaatsen open gebleven, als essentiële sector, om andere zorginstellingen en essentiële sectoren te ondersteunen. Zij bleven operationeel voor onder meer de productie van medisch materiaal zoals bijvoorbeeld mondmaskers, schorten, handgels… maar dus ook voor de onderneming die instaat voor productie van één van de vaccins tegen het coronavirus.

Al deze werknemers worden tot de helden van de coronacrisis gerekend, en terecht. Maar deze helden hebben veel geleden. Zij rekenden op het VIA (Vlaams Intersectoraal Akkoord) om betere voorwaarden en een goede loonsverhoging te krijgen. De Vlaamse overheid komt het zorgpersoneel -dat armen tekort kwam om de toeloop van de met het coronavirus besmette patiënten aan te kunnen- tegemoet met een loonsverhoging van 4,5% tot 6%. Net zoals de maatwerksector behoort dit personeel tot de social profit.

Het verschil tussen beiden? De Vlaamse overheid blijft vasthouden aan de loonnorm van 1,1% voor de werknemers uit de maatwerksector. Voor velen een loonsverhoging van zo’n 3 cent netto per uur. Dat is voor deze werknemers niet meer dan twee broden per maand. Maar doordat de facturen ondertussen blijven stijgen en sommige werknemers dit jaar periodes van tijdelijke werkloosheid hebben gekend, zijn deze broden niets meer dan enkele kruimels! Dit misprijzen ten opzichte van de werknemers van de beschutte en sociale werkplaatsen aanvaarden we niet!

De Vlaamse regering moet dringend tonen dat ze bereid is om een goed akkoord te sluiten voor de werknemers uit de maatwerksector. Deze werknemers moeten snel uit de armoede geholpen worden. Een deftige loonsverhoging is voor ABVV Maatwerk de oplossing hiervoor en een uurloon van 14 euro is het uiteindelijke doel, want ook maatwerkers moeten waardig van hun job kunnen leven, en niet enkel zien te overleven.Issam Benali - Federaal secretaris