Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Winkelpersoneel mag loonsverhoging van 8 euro bruto per maand verwachten. IPA laat sector die land draaiende houdt in de kou staan.

Om de twee jaar onderhandelen de sociale partners over een interprofessioneel akkoord (IPA) dat het kader vastlegt voor de lonen in de privésector. Op dit moment, op basis van de cijfers van de Centrale raad van het bedrijfsleven, ligt er een loonsverhoging van maximaal 0,4% op tafel. “Concreet wil dat zeggen dat een gemiddeld loon in de distributiesector na indexering met amper acht euro mag stijgen de komende twee jaar en dat is onaanvaardbaar’’, zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie bij ACV Puls.

Bovendien is die acht euro bruto per maand de maximale loonsverhoging en enkel voor de verko(o)p(st)ers die voltijds werken, terwijl er in onze sector net veel deeltijds werken.
“Is dit de dank voor het personeel dat klaarstond voor alle Belgen tijdens de lockdown? Alle kassiersters en winkelpersoneel hebben ervoor gezorgd dan iedere Belg zijn wc-papier, rijst, bloem, ... heeft kunnen hamsteren. Zij hebben mee het land draaiende gehouden. En dit is de beloning? Dit noem ik gewoon stank voor dank.”

ACV Puls is zich ervan bewust dat sommige bedrijven in de sector het moeilijk hebben. Ze zullen in die ondernemingen zeker geen onverantwoordelijke looneisen stellen. Maar de voedingswinkels, de doe-het-zelfzaken, de dierenvoedingswinkels, de elektro-winkels, … hebben dit jaar gouden zaken gedaan met recordwinsten tot gevolg. “Het is voor ACV Puls dan ook belangrijk dat er mogelijkheden zijn tot essentiële loononderhandelingen in die specifieke bedrijven. Een ‘marge’ van 0,4% is eigenlijk gewoon lachen in het gezicht van de mensen die ons land mee draaiende hebben gehouden met risico voor de eigen gezondheid’’, weet Van Damme.

ACV Puls sluit dan ook niet uit dat er de komende weken acties zullen volgen in de sector.