Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Verbijsterende blindheid ! Stelt de EPSU ( Europese vakbond van de openbare diensten) vast ! (28 januari2021)

Geconfronteerd met het fiasco van de grote farmaceutische bedrijven om de contractuele aantallen COVID-19 te leveren, zijn lidstaten en de Europese commissie ideologisch blind voor de werkelijke oplossingen. Reeds vorig jaar bepleitte EPSU, dat de productie beter in openbare eigendom of controle zou gebracht worden. De actualiteit versterkt dit pleidooi. Men kan de privé sector niet vertrouwen om de openbare belangen te vrijwaren. Maar misschien is dit geen verassing. De regeringen van de “rijke” landen liggen in hetzelfde bedje als de grote farmaceutische bedrijven, die ze verdedigen. Tegelijk waarborgen dat de vaccins voor allen, ook voor de armste landen beschikbaar worden. EPSU heeft ook gevraagd aan de Europese commissie te waarborgen dat de landen van Westelijk Balkan en het Oosten zich kunnen aansluiten aan dit haalbaar initiatief.

Mensenrechten, armoede en de EU

De UN woordvoerder betreffende mensenrechten en armoede heeft een rapport gepubliceerd op 29 januari, over de manier waarop de UN de armoede aanpakte tijdens deze laatste 10 jaar. Onze discussie in december met deze woordvoerder beklemtoonde hoe de EU-soberheidspolitiek de armoede erger maakte. De EU en regeringsmaatregelen ondermijnden onze openbare diensten, waardoor de bevolking erg minder mensenrechten genoot. De neoliberale ideologie die aan de basis ligt van deze besparingen heeft de sociale verworvenheden fel aangetast in onze samenleving. Privé belangen kregen voorrang ten koste van de algemene belangen. De misnoegdheid opgewekt door deze politiek is onder vele vormen zichtbaar, zoals in Frankrijk door de beweging van de gele hesjes. Of door Trump-kiezers en demonstranten tegen de corona- maatregelen en de staatsinstellingen, ook in vele andere landen. De groeiende ongelijkheden voeden de sociale woede, die door gewetenloze politiekers uitgebuit wordt, die deze verslechteringen als oorzaak bij zondebokken zoals de migranten, vluchtelingen, roma’s en anderen aanduiden. Dit is een echt groot gevaar. En een niet te vergeten les daaruit is ook de holocaust. De democratie hooghouden, zowel als de rechten van de werkers en het hele volk, ook de openbare diensten en onze welvaart versterken, is de weg uit de crisis en de pandemie.

Openbare diensten zijn de sleutel naar de toekomst

Openbare diensten, met openbare investeringen en hun bedrijven zijn ook onontbeerlijk om te onderhandelen over deze andere crisis die uit de actualiteit geraakt is : klimaatverandering en het ongelooflijk verlies aan biodiversiteit. Deze uitdagingen aanpakken is kapitaal om de plannen voor herstel en investeringen naar de juiste transitie te leiden, zonder de werkers en de bevolking te verwaarlozen. Het vormt een kans dat niet mag verspild worden. Indien regeringen deze weg niet kiezen, zal uiteindelijk de sociale woede stijgen. De EPSU, PSI en de hele beweging zal deze boodschap brengen op de vergadering van COP26, voorzien op het einde van dit jaar. Deze klimaattop zal vaststellen hoever we staan over de zekerheid dat de globale verwarming nog onder de 2 graden blijft. Hans Bruyninckx, directeur van het Europese milieu agentschap bracht het bericht in het Europees parlement. Hij verwees naar de afkomst van een enorme zesde uitsterfgolf, betreffende een miljoen soorten dieren, inclusief bijen. Wetenschappers wijzen er ook op dat de gigantische ontbossing en intensieve landbouw zal bijdragen tot toekomstige pandemiën. Het is dus niet uit de lucht gegrepen dat onze economiën en samenlevingen nood hebben aan andere prioriteiten dan maximalisatie van de winsten!

Actie

Dagelijks zijn er in vele landen verschillende vormen van actie aan de gang in Europa en in alle delen van de wereld door de werkers en hun vakbonden, over de werkomstandigheden, de lonen, het vereiste aantal vaccins, het gebrek aan ziekenhuismiddelen en nog zovele andere kritieke toestanden. Zij allen verdienen onze onvoorwaardelijke steun en we kijken uit naar de 23e juni, datum waarop in heel Europa hun stem zal luid gehoord worden. Allen samen voor Europa’s openbare diensten en werkers.

N.B. PSI is public international services.

EPSU: is de Europese vakbondsunie, telt 8 miljoen leden werkend in de openbare diensten van deze landen.

N.v.d.r. Deze tekst is een vrije vertaling van de originele engelse tekst die eerder verscheen op deze website