Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Nieuw rapport VN klimaatpanel IPCC voert druk op overheden op

Komende maandag 9 augustus zal het IPCC, het klimaatpanel van de VN, een langverwacht rapport publiceren over de toestand van het klimaat. In dit rapport wordt een wetenschappelijke beoordeling gegeven van de wijze waarop ons klimaat verandert en hoe het nog zal veranderen, afhankelijk van de grootte en de snelheid van de acties die we zullen ondernemen.

Terwijl overstromingen, droogtes, hittegolven en andere extreme weersomstandigheden in ons land en andere delen van Europa de actualiteit al enkele weken overheersen, zal er volgende week een nieuwe scherpe waarschuwing over de klimaatcrisis komen uit de wetenschappelijke wereld, gericht aan alle regeringen wereldwijd.

“De conclusies van het IPCC-rapport laten geen ruimte voor twijfel”, zegt Carine Thibaut van Greenpeace België. “Wat vroeger werd voorgesteld als een toekomstige bedreiging, ondervinden we hier en nu en verergert zienderogen.

"De dramatische klimatologische gebeurtenissen die we vandaag meemaken, komen helaas niet als een verrassing," vervolgt Carine Thibaut. "Als we meer dan dertig jaar geleden op de eerste waarschuwingen van het IPCC hadden gereageerd, zouden we er nu beter voor staan. Onze planeet bevindt zich in een noodsituatie die om concrete, krachtige en snelle actie vraagt."

“De overstromingen die ons land hebben getroffen, moeten onze Belgische politici wakker schudden die nog steeds niet in staat zijn om een ambitieus gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen", besluit Carine Thibaut. "Het voorkomen van een stijging van meer dan 1,5°C moet onze prioriteit worden. Elke tiende van een graad telt.

Het rapport zal onder meer deze elementen bevatten:

  • Hoe en waarom het klimaat tot dusver is veranderd, en hoe het in de toekomst volgens verschillende scenario's zou kunnen veranderen, met bijgewerkte ramingen, bijvoorbeeld voor de stijging van de zeespiegel tot 2100 en daarna.
  • Een actualisering van het effect van toenemende hoeveelheden broeikasgassen op het klimaat.
  • Een beter inzicht in veranderingen in extreme weersverschijnselen en het toeschrijven van deze verschijnselen aan menselijke invloed.
  • Een grotere nadruk op regionale klimaatverandering en informatie die relevant is voor regionale risicobeoordeling, aangevuld met een interactieve online regionale atlas.

In het rapport zal nog niet zal worden ingegaan op de gevolgen en risico's van klimaatverandering voor de mens, noch op de middelen om de klimaatverandering en de gevolgen ervan te beperken. Deze onderwerpen zullen worden behandeld in de andere twee delen van het zesde evaluatieverslag van het IPCC, dat in 2022 zal worden gepubliceerd. Details over de verschillende delen van het rapport vindt u hier.