19.10.24 Welke toekomst voor de universitaire sociale voorzieningen                                  Meer info...

Salsa tegen de blokkade 25 10 191                                    Meer info

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

 header overlevenden 550

14e jaargang, nr. 1, januari 2019
facebook

Boekvoorstelling: De overlevenden

Amsab-ISG en boekhandel Walry nodigen u van harte uit op de voorstelling van het boek 'De overlevenden. De Belgische oud-strijders tijdens het interbellum' op donderdag 31 januari om 20 u in Amsab-ISG.

De Belgische oud-strijders staan nu niet onmiddellijk te boek als de sterkste sociale beweging van het interbellum. Toch is dit net wat Martin Schoups en Antoon Vrints, respectievelijk doctorandus en hoofddocent aan de UGent, schrijven in hun nieuwe boek 'De overlevenden'. Het is de eerste nationale synthese over die groep die terugkwam van het IJzerfront. De voormalige soldaten kenden een sterke verenigingscultuur en kwamen tijdens het interbellum massaal op straat om politieke druk uit te oefenen. Zowel in de dorps- als de Wetstraat wisten ze te wegen. Hun strijdpunten worden doorgaans niet met oud-strijders geassocieerd. Ze manifesteerden voor lagere boterprijzen, sterkere huurbescherming en hogere invaliditeitspensioenen. Hun politieke strijd was ook een sociale strijd. Het Belgische leger had immers vooral onder de lagere sociale klassen gerekruteerd. In hun boek stellen de auteurs zich de vraag waar de niet-aflatende politieke ijver van deze mannen vandaan kwam.

Giselle Nath, historica en journaliste bij 'De Standaard', gaat in gesprek met de auteurs.

Marc Reynebeau over het boek in 'De Standaard': ‘ Het grote belang van De overlevenden is dat Schoups en Vrints de oud-strijders bestuderen als een sociale beweging. Ze tonen hoe die getuigde van een volkse, democratische vitaliteit om vanuit de oorlogservaring mee vorm te geven aan een beter vaderland, aan een rechtvaardigere samenleving.'

Het boek is die avond ook te koop.

Boekvoorstelling De overlevenden
31 januari, 20u
Amsab-ISG
Bagattenstraat 174
9000 Gent

De toegang is gratis maar inschrijven is verplicht

 

 

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant