Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

DEBAT 20 maart 2019 “Migranten en vluchtelingen getuigen".

De massale migratie uit armere landen naar rijkere landen zet heel wat “westerse” naties op hun kop. Maatschappelijke en vooral politieke ontwrichting zijn er het gevolg van. Zij brengen conservatieve en autoritaire reacties met zich mee met nefaste gevolgen voor de plaatselijke bevolking. Er moet dringend wat worden aan gedaan. De oorzaken van deze migratie moet men echter niet alleen in de landen zoeken die men ontvlucht. Ook het westen ligt mee aan de basis. Men denke maar aan het kolonialisme uit het niet zo verre verleden en aan de huidige dominantie van de economisch, politiek en militair sterke landen over de zwakkere landen. Het westen heeft dus alle reden en aansprakelijkheid om mee te helpen de zwakkere landen er bovenop te helpen. De bevolking aldaar mag geen reden meer hebben om weg te vluchten ten einde te kunnen overleven en voor hun kinderen en voor zichzelf een menswaardig leven te kunnen opbouwen.
De concrete redenen voor migratie en vluchten zijn divers: economische wanorde, oorlogen, politieke chaos, klimaatverandering e.a.
Vilvoorde kent reeds decennia het probleem van de migratie. Vandaag willen we een getuigenis horen van zij die het zelf hebben meegemaakt. We vragen aan Paco Agredano, aan Hamdi El Ayachi en aan een vluchteling hoe zij de moeilijke tocht naar een nieuw leven hebben beleefd. In dit beeld mag het Maximiliaanpark te Brussel niet ontbreken. Tom Van Liefferinghe van Dokters van de Wereld geeft een algemene inleiding.

We nodigen u graag uit op woensdag 20 maart 2019 om 19u30
CC Het Bolwerk, Bolwerkstraat 17

1800 Vilvoorde
Toegang Vrij