Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Passa Porta Festival 2019

Copy of banner test cd0d9eb7b2ebf6d06e5dba8d2e70b39a


Het Passa Porta Festival — van 28 tot en met 31 maart — wordt een literair feest met grote auteurs, nieuwe boeken en speciaal voor het festival gecreeërde teksten. Maar ook met denkers, slammers, graphic novelists en muzikanten.

In het oog springen o.a. Russell Banks, Reni Eddo-Lodge, Paolo Giordano, Johan Harstad, Marie NDiaye, Richard Sennett, Lize Spit en David Vann.

Lees alle programmadetails op passaporta.be

Van nieuwsgierigheid naar literaire ontdekking

Het Passa Porta Festival is een waar schrijversfestival dat diverse literaire vormen met het publiek deelt. Het is een unieke gelegenheid voor al wie nieuwsgierig is om in korte tijd zowel grote gevestigde waarden te ontmoeten als nieuwe ontdekkingen te doen. De festivalgasten zijn afkomstig uit 21 landen en schrijven in 14 verschillende talen.

Twee inhoudelijke rode draden doorkruisen het festival: de actualiteit en de lezer. Maar het festival biedt ook de gelegenheid om nieuwe literaire creaties te ontdekken: nieuw uitgegeven werk, premières van literaire performances en speciaal voor het festival gecreëerde teksten, vertalingen of illustraties.

Last but not least zijn er tal van auteurs die recentelijk hoge ogen gooiden met opmerkelijk werk: Andrés Barba, Delphine de Vigan, Brecht Evens, Paolo Giordano, Nino Haratischwili en Ilja Leonard Pfeijffer.

Actualiteit

Schrijvers zijn uitstekende waarnemers van de actualiteit. Na lange observatie en reflectie brengen zij vaak complexe realiteiten op een bevattelijke en intelligente manier onder woorden. Veel festivalprogramma’s gaan over actuele thema’s als de Brexit, migratie, diversiteit, feminisme en stedelijkheid:

Ali Smith en Jonathan Coe lezen op 29 maart voor uit hun Brexit-romans tijdens een literair concert in Bozar, i.s.m. het Klarafestival. De Brits-Eritrese schrijver Sulaiman Addonia, die in Brussel woont, brengt een nieuw kort verhaal. Tijdens het weekend zullen Smith en Coe ook elk apart over dit onderwerp in gesprek gaan.

Aslı Erdoğan, Russell Banks en Antonythasan Jesuthasan bespreken met Gie Goris van MO* de positie van hedendaagse schrijvers in ballingschap in de EU. Ook in het gesprek met Jenny Erpenbeck staat migratie centraal.

Reni Eddo-Lodge schreef met Why I’m no longer talking to white people about race een ophefmakend essay waarin ze de mechanismen van structureel racisme (in de UK) blootlegt. Ze gaat er zowel tijdens de openingsavond als tijdens een debat dieper op in. Naar aanleiding van de komst van Reni Eddo-Lodge verwierf Polis de rechten voor de Nederlandse vertaling van Why I No Longer Talk To White People About Race.

300 jaar na de eerste publicatie herbekijken verschillende auteurs Robinson Crusoe. Op het festival presenteert Shamisa Debroey nieuwe interpretaties in illustratievorm en reflecteert Rachida Lamrabet met 4 jongere schrijfsters over xenofobie, dekolonisering en de omgang met ‘vreemdelingen’, vroeger en vandaag.

Het Passa Porta Festival geeft veel ruimte aan vrouwelijke schrijfsters, en zoomt ook in op feminisme. Marja Pruis en Bregje Hofstede presenteren de Nieuwe feministische leeslijst en cultschrijfster Kristen Roupenian heeft het o.a. over haar ophefmakende Cat person.

Zowel Richard Sennett als Doug Saunders verdiepen zich in stedelijkheid. Samen met Veronique Lamquin praten ze over de steden van vandaag en morgen, met speciale aandacht voor Brussel.

De lezer

De lezer is onlosmakelijk verbonden met de auteur en krijgt een belangrijke plaats op het festival. In tal van activiteiten staat de lezer zelfs centraal. Zo kunnen er levende boeken worden ontleend uit de Human Library. Die boeken zijn mensen van vlees en bloed die hun eigen verhaal vertellen. Op de Literaire speeddate kunnen festivalgangers hun passie voor bepaalde boeken delen met andere literatuurliefhebbers. In Winteruur vraagt Wim Helsen aan de festivalauteurs wat zij lezen. En het festival stuurde Pascal Verbeken, Geert Buelens en Andy Fierens als bevoorrechte lezers naar het Letterenhuis om onuitgegeven werk van Jef Geeraerts, Eriek Verpale en Paul van Ostaijen met het festivalpubliek te delen.

Nieuw

Op het Passa Porta Festival worden bijzondere nieuwe publicaties voorgesteld:

  • Ali Smith presenteert in wereldpremière haar derde politieke seizoensroman Spring.
  • Heilbot op de maan is de vertaling van de nieuwste David Vann, die gelijktijdig met het originele werk en de Franse vertaling verschijnt.
  • Annelies Beck en Ece Temelkuran praten over de ruk naar rechts in het Turkije van Erdogan en het Brazilie van Bolsonaro, ieder aan de hand van een nieuw boek.
  • De Italiaanse Helena Janeczek presenteert de Nederlandse vertaling van Het meisje met de Leica (Premio Strega) in een gesprek met Milena Agus.
  • Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Thomas Gunzig, Lola Lafon en Olga Tokarczuk delen in avant-première teksten uit het manuscript van hun volgende boek tijdens het slotprogramma in de AB.

Maar het festival beperkt zich niet tot gedrukte woorden. Het publiek kan ook gaan kijken en luisteren naar literaire performances:

  • Voyeurs in BXL van het kunstcollectief van Carmien Michels, Wide Vercnocke en Max Greyson
  • Broere 2.0 van Bart Moeyaert, Esmé Bos en Bart Voet
    Rozsypne : a vr story van Lisa Weeda
  • Ten slotte kan het festivalpubliek kennis maken met speciaal voor het festival gecreëerde teksten van o.a. Paul Bogaert, Karel Logist, Koen Peeters, Lenny Peeters, Nicolas Ancion, Delphine Lecompte en Charlotte Van den Broeck.

Praktisch

Het Passa Porta Festival vindt plaats op 16 locaties in de Brusselse binnenstad. Festivaltickets zijn online te koop op passaporta.be, of kunnen vóór het festival worden aangekocht in de Passa Porta Bookshop. Tijdens het festival kan dit ook aan de festivalbalies in de Beursschouwburg, la Bellone, deBuren, KVS, Espace Magh en de AB.

Er zijn zowel dagpassen als weekendpassen die toegang bieden tot het hele festivalparcours. Voor de avondprogamma’s van donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart zijn aparte tickets nodig.

Lees alle programmadetails op passaporta.be

In de vier weken voor het festivalweekend organiseert Passa Porta verschillende eenmalige festivalleesclubs i.s.m. onafhankelijke boekhandels en bibliotheken in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. In de Gentse Vooruit staat Uitgelezen op 19 maart volledig in het teken van het Passa Porta Festival.

donderdag, 28 maart, 2019 - 20:00 tot zondag, 31 maart, 2019 - 20:00

Bron: https://www.mo.be/passa-porta-festival-2019?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email