Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Verzoening in contexten van sociale uitsluiting

Op 6 april is het 25 jaar geleden dat de genocide in Rwanda uitbrak. De 25e verjaardag van de genocide in Rwanda komt eraan. Naar aanleiding van deze herdenking organiseert UCSIA, in samenwerking met 11.11.11, Pax Christi en Sant’Egidio, een debatavond over verzoening. Welke lessen kunnen we trekken uit de Rwandese case voor onze eigen samenleving? Drie theologen en vier vrouwen van humanitaire organisaties laten hun stem horen op 3 april, van 20.00 tot 22.30 uur, in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

Daders en slachtoffers

Conflicten kennen daders en slachtoffers, maar wie is wie? Wat betekent dit voor de sociale cohesie in een samenleving? Dragen wij als maatschappij niet mee verantwoordelijkheid voor de context waarin zulke conflicten kunnen ontsporen? Wat denken mensen in diep gekwetste contexten daarover? Hoe verzoen je daders en slachtoffers? Drie theologen gaan de confrontatie met deze vragen aan.

  • Laurien Ntezimana is stichter en bezieler van de Rwandese Association Modeste et Innocent (AMI). Dit burgerinitiatief brengt daders en slachtoffers samen om hun trauma’s te verwerken. AMI werd daarvoor bekroond door Pax Christi en geniet de steun van 11.11.11.
  • Elías López-Pérez sj heeft een jarenlange veldexpertise ontwikkeld in verschillende conflictlanden. Hij doctoreerde op het thema van vergeving en verzoening in oorlogssituaties.
  • Jacques Haers sj is expert in bevrijdingstheologie en als pastoraal verantwoordelijke verbonden aan de KU Leuven. Hij zal het thema van deze avond vertalen naar situaties dichter bij huis.

Ook in onze samenleving is er sprake van sociale uitsluiting. Vier leidinggevende vrouwen van humanitaire organisaties delen hun ervaringen op vlak van bemiddeling voor kwetsbare maatschappelijke groepen:

  • Bea Cantillon, professor sociaal beleid, voorzitter van UCSIA en 11.11.11
  • Naima Charkaoui, kinderrechtencommissaris a.i.
  • Annemarie Gielen, algemeen directeur van Pax Christi Vlaanderen
  • Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio

Praktisch

Deelname is gratis; u kunt u vooraf online inschrijven via ucsia.org. De debatavond wordt georganiseerd door UCSIA (Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen), in samenwerking met 11.11.11, Pax Christi en Sant’Egidio, in het kader van de Leerstoel Vredeseducatie. Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook: http://ucsia.org/home/themalijnen/europa-en-solidariteit/evenementen/ver…

woensdag, 3 april, 2019 - 20:00

Bron: https://www.mo.be/verzoening-contexten-van-sociale-uitsluiting?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email