Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Afrika Filmfestival 2019

25 april start de 24ste editie van het Afrika Filmfestival met de Bongo Style Fashion Show in Stelplaats, Leuven. De avond nadien opent het festival officieel met de première van ‘And Breathe Normally’ met Babetida Sadjo. Zij sierde het posterbeeld in 2016. Tot 11 mei kan je op het festival genieten van meer dan 100 films en tal van activiteiten. Ook in een 40-tal gemeenten/steden gaat het festival door. Tevens biedt het een representatieve selectie van de programmatie uit het tweejaarlijks filmfestival Fespaco in Ouagadougou.

Wijkvertoningen
Naar aanloop van het festival gaan er tal van wijkvertoningen door in en rond Leuven met toegankelijke films. In buurthuizen, kerken, winkels, bedrijven, moskeeën … Hou de website of de Facebookpagina in het oog voor meer info. Vanaf midden februari.

Meer dan 120 films
In Cinema Zed en Kinepolis kan je twee weken lang gaan kijken naar films uit/over Afrika, met tal van Belgische, Europese en zelfs wereldpremières. Het festival opent met de film And Breathe Normally van Ísold Uggadóttir met Babetida Sadjo. We sluiten af met de brandend actuele Tunesische film Weldi van Mohamed Ben Attia.
Het festival brengt ook tal van spraakmakende documentaires en verrassende kortfilms.

Openingsconferentie
De jaarlijkse internationale conferentie schenkt aandacht aan de wijze waarop de Afrikaanse vrouw in zowel de Afrikaanse als de Europese media, kunst en cultuur aan bod komt. Hiervoor worden enkele top experten uitgenodigd: Kemiyondo Couthino (Oeganda), Liz Kilili (Kenia), Tsisti Dangarembga (Zimbabwe), Christelle Hélène Mungayende (Nederland) en Heleen Debeuckelaere (België).

Zuid-Afrika en Ghana in de kijker
Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Zuid Afrika een democratisch land werd. Bij die gelegenheid worden een achttal films samengebracht die een idee geven over de hedendaagse filmcultuur in dit land. Ghana staat als filmland bekend voor zijn soaps à la Nollywood (Nigeria). Toch blijkt er een dynamiek aanwezig te zijn van filmmakers in Ghana en de diaspora die op verfrissende en kwaliteitsvolle wijze verhalen vertellen en die hun plaats in het internationale amusement veroveren. Een beloftevol filmland.

Speciale aandacht voor de Sustainable Development Goals
Lancering van de catalogus ‘Act tor React: Films for SDG Action’. Afrika Filmfestival wil organisaties, scholen, instellingen … een tool aanbieden om SDG’s bespreekbaar te maken en de kennis erover te verdiepen. Een verzameling van fictiefilms, documentaires en kortfilms die handelen over een SDG-thema, telkens gekoppeld aan een organisatie/spreker die de film kan in- of uitleiden.

Awards
Afrika Filmfestival is toe aan haar vijfde YAFMA-uitreiking ter nagedachtenis van Guido Huysmans (een van de oprichters van het Afrika Filmfestival). De genomineerde kortfilms van jong Afrikaans talent worden vertoond op 27 en 28 april in M-Museum. Verder is er ook de Vlaamse Unesco Commissie Prijs op zondag 5 mei in M-Museum, de Prijs van de Internationale studentjury, de Publieksprijs Provincie Vlaams-Brabant, de Lifetime Achievement Award en de Artist Award.

Meer dan cinema alleen
Afrika Filmfestival zet ook diverse andere kunstvormen in de kijker. Een glamoureuze modeshow met designers uit Tanzania, Zuid-Afrika en België. Interessante debatten, een expositie in de Universiteitsbibliotheek, ontbijtvertoning met film en workshop voor kinderen én op de slotdag, 11 mei, stelt Zap Mama hun nieuw album voor in Het Depot.

Alle info: www.afrikafilmfestival.be

donderdag, 25 april, 2019 - 20:00 tot zaterdag, 11 mei, 2019 - 20:00

Bron: https://www.mo.be/afrika-filmfestival-2019?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email