Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

33 jaar na Tsjernobyl:

Vrijdag 26 april - Brussel

Betoging voor einde Belgische kernenergie

Naar aanleiding van de 33ste verjaardag van de kernramp in Tsjernobyl, wordt er vrijdag 26 april betoogd in de Belgische en Europese hoofdstad. De initiatiefnemers vragen de sluiting van de vijf meest gevaarlijke Belgische reactoren. Gelijktijdig zal ook in het Duitse Keulen gemanifesteerd worden, aldus Francis Leboutte, voorzitter van de vzw "Fin du nucléaire"/"Einde van kernenergie".

De manifestatie start om 15 uur aan het Brusselse Noordstation. Om 16 uur wordt er opgetrokken naar de hoofdzetel van Engie-Electrabel. Bij aankomst zullen de deelnemers een minuut lang op de grond gaan liggen als evocatie van de gevolgen van een nucleair incident.

De manifestatie gaat uit van de verenigingen "Fin du nucléaire"/"Einde van kernenergie" en "Réveil Anti-Nucléaire" (RAN) en van regisseur Bouli Lanners. ( http://www.findunucleaire.be/)

33 jaar na de kernramp in Tsjernobyl blijft ginder in een gebied vijf keer zo groot dan België, de gezondheidstoestand van de bewoners verslechteren en dat tegen gevolge van de radioactieve besmetting. Meer dan 80 % van de kinderen verkeert er in slechte gezondheid. Studies gewagen van complicaties tijdens de zwangerschap bij 84 % waardoor de geboorte van een perfect gezond kind eerder zeldzaam is.

In België is door het uitbaten van stokoude kernreactoren in Tihange en Doel met reactorvaten die duizenden scheurtjes vertonen, de kans op een zwaar incident zoals in Tsjernobyl en Fukushima ver van verwaarloosbaar. Vandaar de eis om alvast de vijf meest gevaarlijke Belgische reactoren te sluiten.