Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Gandhi 150 jaar

Op 2 oktober 2019 zal het 150 jaar geleden zijn dat Mohandas Karamchand Gandhi als jongste zoon werd geboren in Porbandar, een havenplaatsje aan de Arabische Zee in de huidige provincie Gujarat. Naar Indiase maatstaven was zijn familie welgesteld. Zowel zijn grootvader als zijn vader waren minister van de koninklijke staat Porbandar en behoorden tot een kaste die bekend stond om haar (inter)nationale handelsgeest. De kooplieden dank(t)en hun commercieel succes aan hun eenvoudige levenswijze. Zijn naam betekent ‘handelaar in parfum of kruiden’.

Gandhi werd grootgebracht volgens de ideeën en gebruiken van de Hindoe-religie. Roken, het eten van vlees en het drinken van alcohol waren niet toegestaan. Er was niets bijzonders aan de jonge Mohandas, behalve misschien dat hij heel verlegen, onzeker en ernstig was. Hij had geen bijzondere talenten en bleef op school wat onder de middelmaat. Niets liet vermoeden dat “komende generaties nauwelijks zouden kunnen geloven dat iemand als hij ooit in levende lijve hier op aarde is geweest”, dixit Albert Einstein.

En Martin Luther King zou later verklaren: “Wil de mensheid vooruit blijven gaan, dan is de Mahatma — wat betekent ‘grote ziel’ – onontkoombaar. Hij leefde, dacht en handelde geïnspireerd door het visioen van een mensheid op weg naar een wereld van vrede en harmonie. Als wij hem negeren is het risico voor ons”.

Dat risico wil Vredeshuis Aalst niet lopen en daarom gedenken we het komende werkjaar met verschillende initiatieven deze uitzonderlijke man die zichzelf relativeerde met de woorden “Ik vind dat ik niet meer ben dan een middelmatig mens zonder bijzondere capaciteiten”.

Wat mag u de komende maanden verwachten onder de noemer ‘Gandhi 150 jaar’?

Op woensdag 2 oktober 2019 om 20u: Academische zitting rond de vraag “Op welke manier kan Gandhi ook vandaag nog een inspiratiebron zijn?”
Met Gie Goris (hoofdredacteur MO*), Jeroen Robbe (LABO), Herman Wauters (Vasten voor vrede) en Jef Vermassen (confrater) gevolgd door receptie
Locatie: de feestzaal van het stadhuis van Aalst (Grote Markt)

Op zaterdagnamiddag 23 november 2019 om 13.30u komt dr. Pat Patfoort vertellen over het belang van en over haar ervaringen met interlevensbeschouwelijk dialogeren.
Een organisatie i.s.m. Jebron. Locatie: Het Wereldhuis, Nieuwbeekstraat, 35, Aalst

Op zaterdagnamiddag 14 december 2019 om 14.30u is prof. em. Winand Callewaert onze gast. De titel van zijn lezing luidt “Wat kunnen we vandaag leren van Gandhi ‘s opvattingen over mystiek, geweldloosheid en economie?” Locatie: Het Wereldhuis, Nieuwbeekstraat, 35, Aalst

Op dinsdagavond 10 maart 2020 spreekt Hilde Leonard (Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet vzw) over ‘Opvoeden met inspiratie van Gandhi’.

Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

woensdag, 2 oktober, 2019 - 20:00 tot dinsdag, 10 maart, 2020 - 20:00