Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Kleine expo: August en Piet Vermeylen, twee generaties socialisten in oorlogstijd
expo vermeylen 600
In Amsab-ISG loopt tot en met 19 november de kleine expo 'August en Piet Vermeylen, twee generaties socialisten in oorlogstijd'.

Aanleiding voor deze expo vormt de uitgave van de oorlogsdagboeken van August Vermeylen, senator en eerste rector van de vernederlandste universiteit van Gent, en de schenking van een deel van het archief van Piet Vermeylen aan Amsab-ISG.

Naast hun socialistisch en Vlaams engagement hadden August en Piet Vermeylen onder meer hun belangstelling voor Rusland, voor de film en voor cultuurpolitiek gemeen.
De schrijver en politicus August Vermeylen (1872-1945) maakte in zijn jeugd ophef met zijn anarchistisch pamflet Kritiek van de Vlaamsche Beweging en was na zijn ‘bekering’ tot het socialisme een vroege aanhanger van de Europese gedachte. Hij was tevens pro-Joods, Vlaamsgezind én belgicistisch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd August Vermeylen door de Duitsers uit al zijn openbare functies ontzet. Hij mocht geen les meer geven aan de Rijksuniversiteit Gent en niet meer zetelen in de Senaat. Hij had geen toegang meer tot de Academie, de Universitaire Stichting, enzovoort. De beslissing van de Duitsers stoelde officieel op het feit dat hij mee de verklaring van Limoges had ondertekend, die de beslissing van Leopold III om in België te blijven veroordeelde. Officieus werd hij ook afgerekend op zijn antifascistisch en pro-Joods engagement voor de oorlog.
De advocaat Piet Vermeylen (1904-1991) belandde als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland, waar hij eind 1940 griffier van de Krijgsraad was en mee verantwoordelijk werd voor het tijdschrift Message. Het nieuwe materiaal uit zijn privéarchief dat Amsab-ISG recentelijk verwierf, bevat vooral fotoalbums, zoals een album van zijn tijd in Londen. Hij vertoefde toen lange tijd bij Camille Huysmans in Kingston Na de Tweede Wereldoorlog volgde hij zijn vader op als socialistisch senator en maakte carrière als minister van Binnenlandse Zaken, van Justitie en Nationale Opvoeding. In 1984 verscheen zijn autobiografie Een gulzig leven.

Naast stukken uit de Amsab-collectie zijn ook enkele mooie documenten uit het Letterenhuis tentoongesteld.

Expo: 'August en Piet Vermeylen, twee generaties socialisten in oorlogstijd'
Amsab-ISG, Bagattenstraat 174 9000 Gent
Tot en met 19 november 2019
Alle werkdagen van 9 u tot 17 u

De publicatie: Hans Vandevoorde en Ruben Mantels (ed.), 'Ik denk nog het best met een pen in de hand', KANTL, 2019 is te koop in het KANTL

Bron: https://www.amsab.be/over-ons/nieuws/690-expo-august-en-piet-vermeylen-twee-generaties-socialisten-in-oorlogstijd