Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Schafttijd: getuigenissen aan de haven
Havenarbeid

Havenarbeiders tijdens het eten van hun boterhammen in het ruim van een schip tussen de goederen. Jaren 1970

Amsab-ISG werkt momenteel aan een project rond schafttijd. Op 20 januari 2020 organiseren we in het MAS in Antwerpen een eerste workshop om getuigenissen en fotomateriaal rond ‘het schof’ bij havenarbeiders te verzamelen.

Misschien stond je er nog nooit bij stil, maar onze brooddoos geeft heel wat prijs over de samenleving waarin we leven. Niet alleen wàt we eten tijdens de noen, maar ook de manier hoe we onze lunchpauze invullen, vertelt heel wat over de maatschappij en hoe die verandert (sociale verschuivingen, de balans werk/privé, de wereld die binnenwaait, enz).

Het recht op schafttijd was eind 19e eeuw de allerbelangrijkste eis van de Antwerpse Diamantbewerkersbond. Nog voor de achturige werkdag streden arbeiders voor het recht op een deftig moment om te eten – toen waren werkdagen van 12 uur geen uitzondering. Nu, anderhalve eeuw later, gaat Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis op zoek naar hoe die ‘schafttijd’ ondertussen is ingevuld. Hoewel praktisch elke job een pauze voorziet om te eten, is hier nog bijzonder weinig onderzoek naar gebeurd.

Om antwoorden te vinden op onze vragen, zoeken we werknemers uit alle beroepssectoren die hierover willen getuigen. Op 20 januari 2020 organiseren we de eerste workshop in Antwerpen met de bedoeling over de schafttijd in de haven getuigenissen en fotomateriaal te verzamelen.

U kan deelnemen aan de workshop waarop we een korte en praktische opleiding geven om zelf nog mondelinge getuigenissen en materiaal te verzamelen bij uw (ex-)collega’s.

U kan hier inschrijven.

Of u kan ook gewoon even langskomen of mailen om een afspraak te maken om te getuigen, geef in dat geval een seintje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We verwerken uw getuigenissen in een toonmoment, mogelijk een tentoonstelling en/of een publicatie, maar staan ook open voor andere suggesties.

De workshop is een organisatie van Amsab-ISG in samenwerking met Histories en het Centrum Agrarische Geschiedenis. Met dank aan het MAS.

Praktisch:

Maandag 20 januari 2020 van 14 u tot 16 u
MAS | Museum aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen

Voor de deelnemers aan de workshop is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Antwerpen à la carte’ gratis te bezoeken.

Bron: https://www.amsab.be/over-ons/nieuws/710-schafttijd-getuigenissen-aan-de-haven