Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

SAVE THE DATE |
Van wetenschapscommunicatie tot fake news:
de coronacrisis als oefening voor de klimaatcrisis
Webinar Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO)
Dinsdag 10 november 2020 van 14 u – 16 u | o.l.v. prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain)

Een webinar over wetenschaps- en beleidscommunicatie, fake news/desinformatie, de rol van de media, informatieverwerving en kennisweigering.

image002
De communicatie rond Corona lijkt soms een afspiegeling van de communicatie over de klimaatcrisis. Ook hier stonden wetenschappers aanvankelijk eenzaam in de woestijn te roepen en was (en is) het niet vanzelfsprekend om beleid en burgers te mobiliseren voor noodzakelijke maatregelen. Wat kunnen we leren uit deze wetenschaps- en beleidscommunicatie? Hoe wordt gecommuniceerd over COVID en de klimaatcrisis en hoe wordt in beide gevallen rekening gehouden met wetenschappelijke inzichten door zowel het beleid als het grote publiek? Hoe wordt de stap van wetenschap naar beleid gezet, en van beleid naar media en publiek?

Sprekers: Prof. Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain) en Christophe Schoune (Journalist Imagine Demain) in dialoog met elkaar (FR)

Wat is de rol van de media in de communicatie over de corona- en de klimaatcrisis? Hoe gaan de media (traditionele/nieuwe) om met wetenschappelijke informatie enerzijds, desinformatie en fake news anderzijds? Vooral de nieuwe media worden met de vinger gewezen als een belangrijke bron van manipulatie en fake news/desinformatie. Hoe gaat dit in zijn werk en welke strategieën en technieken van misleiding worden gebruikt? Heeft fake news effect, en hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

De media zorgen voor de boodschap, maar wat met deze informatie wordt gedaan is natuurlijk een andere vraag. Hoe gaan verschillende subgroepen binnen de samenleving om met informatie? Waar halen zij hun kennis? Naast de kennis is er de houding tegenover informatie. Welke psychologische en sociale mechanismen spelen een rol bij het niet aanvaarden van objectieve wetenschappelijke informatie? Bij wie slaat fake news het meest aan, en waarom?

Sprekers: Tim Pauwels (ombudsman VRT) en prof. Ike Picone (VUB) in dialoog met elkaar (NL)

Slotwoord door de Jongerenraden:

Hoe staan jongeren tegenover deze problematiek van (des)informatie en fake news? De jongerenvertegenwoordigers van de Raad, die dit webinar mee organiseren, zorgen voor een slotbeschouwing bij dit debat.

U kunt zich nu reeds inschrijven via de volgende link:
https://frdo-cfdd-admin.be/Account/JoinForum/947

Meer info en het gedetailleerd programma vindt u op onze website via:
https://www.frdo-cfdd.be/nl/externe/1011-van-wetenschapscommunicatie-tot-fake-news-de-coronacrisis-als-oefening-voor-de

Er wordt geen simultaanvertaling voorzien.

We hopen u een boeiend webinar aan te bieden. U mag vanzelfsprekend deze Save the date verder verspreiden.