Brussel, vrijdag 13 oktober 2017 - BNP Paribas, de achtste grootste bank ter wereld, investeert niet langer in schaliegas, teerzandolie of noordpoololie en -gas. De Belgische Klimaatcoalitie, die in april nog een campagne lanceerde om de banken op te roepen niet langer in fossiele brandstoffen te investeren (www.bankroute.be), is tevreden met wat ze "een stap in de goede richting" noemt en hoopt dat anderen dit voorbeeld volgen.
Concreet stelde BNP Paribas in een persbericht op 11 oktober dat ze geen nieuwe projecten zal financieren die te maken hebben met exploratie, productie of transport van teerzandolie, schaliegas of in het Noordpoolgebied. Hiermee sluit ze een heel aantal controversiële pijplijnprojecten uit, zoals de Keystone XL of Enbridge pijplijn. Deze projecten liggen al lang onder vuur omdat ze de rechten van de inheemse bevolking niet respecteren. Daarnaast verleent de bank ook geen financiële diensten meer aan bedrijven die voor meer dan 30% betrokken zijn in teerzandolie of schaliegas.
De Belgische Klimaatcoalitie toont zich tevreden: "Dit is een stap in de goede richting," aldus Mathias Balcaen, divestment-expert van de Klimaatcoalitie. "Wat enkele jaren geleden nog een radicale eis leek van enkele activisten, wordt nu steeds meer erkend als normaal beleid binnen de financiële sector. Nu BNP zich aansluit bij KBC en Belfius die onconventionele brandstoffen eerder al uitgesloten hebben, blijft enkel ING over als enige van de vier Belgische grootbanken die deze realiteit nog niet onder ogen ziet."
Steeds meer investeerders erkennen de financiële risico's van investeren in fossiele brandstoffen. Zo moest Shell haar plannen om in het Noordpoolgebied naar olie te boren afblazen omdat ze niet winstgevend bleken. Exxon schreef dit jaar dan weer 3.5 miljard vaten olie af uit haar reserves omdat ze niet meer winstgevend geëxploiteerd kunnen worden. Balcaen: "BNP sluit zich duidelijk aan bij de nieuwe economische realiteit waarbij fossiele brandstoffen het steeds vaker moeten afleggen tegen hernieuwbare energie. Wie vooruit kijkt, weet dat steenkool, olie en gas tot het verleden behoren en geen interessante investeringen meer zijn."