Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Geachte Heer,

Wij hebben de eer deze open brief te schrijven aan U als lid van de NAR.

Dat het sociaal overleg in de NAR stroef verloopt is een understatement. Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers maken nauwelijks nog akkoorden met inhoud. Onder meer over drastische maatregelen die de federale regering in haar regeerakkoord heeft ingeschreven.

De federale regering legt volgende week in het parlement deze maatregelen ter stemming en maandag e.k. grijpt een algemene staking in gans het land plaats. Het gaat om de verlenging van de pensioenleeftijd, een indexsprong, enz. Over een deel van deze maatregelen worden volop gesprekken gevoerd binnen de “Groep van Tien” waar U ook toe behoort.

De vakbonden wijzen terecht op het nefaste effect van deze maatregelen. Zij zijn niet alleen onrechtvaardig. Zij duwen de economie verder in een deflatoire spiraal.

In heel Europa wordt dergelijk soberheidsbeleid doorgevoerd omdat de overheden alle risico’s op zich namen die een handvol grootbanken namen op de financiële markten. Van een stabilisering van die financiële markten en dus van de euro, is vandaag nog altijd geen sprake. Alle besparingen, liberaliseringen en hervormingen ten spijt. Overigens loopt een belangrijke groepsvordering bij het Grondwettelijk Hof over de nieuwe Europese begrotingsregels omdat het Europees verdrag dat deze regels oplegt ongrondwettelijk is.

Meer en meer boeren wenden zich af van dit soberheidsbeleid en sluiten zich aan bij het brede protest onder de bevolking. De liberalisering van de landbouwmarkten heeft de prijzen en het inkomen van de boeren, net als dat van de grote werknemersgroep, alleen maar onzekerder gemaakt. Dat is ook de reden dat meer en meer burgers zich afkeren van de onderhandelingen over een Europees-Amerikaanse eengemaakt markt ( CETA en TTIP).

Meer en meer boeren zoeken een uitweg voor hun bedrijf, hun grond, hun familie en hun stielkennis. Ze sluiten daarvoor nieuwe allianties met burgers die in alle geval consument van hun producten zijn en in de overgrote meerderheid ook werknemers in de industrie, de diensten of bij de overheid, of sociaal verzekerden zijn.

Zij en wij, Alliantie D19-20, rekenen daarom meer en meer op de vertegenwoordigers van de landbouw om de koopkracht en de werkzekerheid werkende bevolking en het inkomen van de sociaal verzekerden te verdedigen. Zoals meer en meer boeren kunnen rekenen op vele burgerinitiatieven om een toekomst te geven aan tal van hun landbouwbedrijven.

De toekomst van de boeren ligt daar en niet in de verdediging van de competitiviteit van een financieel systeem dat op hol geslagen is en de reële economie en de sociale zekerheid in zijn kern aantast.

Wij roepen U daarom op als vertegenwoordiger van de landbouw in de Nationale Arbeidsraad(NAR) en lid van de “ groep van tien” de legendarische “5 minuten politiek moed” te tonen en steun te geven aan het brede protest van burgers-werknemers-consumenten.

De boer heeft een koopkrachtig cliënteel nodig, anders blijft er prijsdruk. In het verleden hebben wij gezien dat de BB systematisch de standpunten van het VBO en Unizo volgt.

Op die manier verdedigt de BB de belangen van de financiële sector en de exportsector, niet van de boeren die produceren voor de lokale markt. Deze boeren blijven dus in de kou staan.

Als de BB steun geeft aan de aangekondigde maatregelen van de regering op de werknemers, dan stelt zich de vraag of U de vertegenwoordiger van alle landbouwers kunt zijn en dat stelt een probleem voor de Groep van Tien.

Een positief imago van de boeren is dan nutteloos aangezien de BB de werkende en de werkloze bevolking en dus de consument niets gunt.

Wij vragen U met aandrang alle maatregelen met negatief impact op de koopkracht en de tewerkstelling resoluut af te wijzen. Het inkomen van de werker maakt het inkomen van de boer. Een faire prijs voor de arbeid van de boer is onmogelijk met een verarmende en werkloze bevolking.

Wij zijn dan ook zo vrij U uit te nodigen voor een publiek debat met vertegenwoordigers van de wereld van de arbeid over de gevolgen van de maatregelen die volgende week in het parlement ter stemming liggen voor boer en consument.

Met vriendelijke groeten, tekenen,

voor de Alliantie D19-20, een nieuwe brede alliantie van boeren, vakbonden, NGO’s en burgers.

Annick Piro (WAL)

Francois Licoppe (BXSL)

Raf Verbeke (VL)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0497 23 07 60