Schrikkelwake

87288568 3262539597094800 7364765595671199744 o

Artboard 1 1001                              Meer info...

flyer wvm 2020

logo                                 Meer info...

HAD 2020 Banner                                 More info...

Campagnebeeld EPD 2020 2MB                           Meer info...

Affiche NLDS Belgie 2020 lage kwaliteit

Delen van artikels

Banken zijn te belangrijk om de privé er mee te laten doen wat ze voor, tijdens en na de financiële crisis begingen. De mensen die er werken en de klanten hebben recht op meer respect en waarborgen, nu weer in de KBC! Hoog tijd om een echte openbare klantgerichte bank te stichten wat kan en moet met de opgekoscht bank Belfius. ( zie www.belfiusisvanons.be). Lees hieronder wat ik bij Belga en andere bronnen vond

KBC schrapt 1.400 banen + 400 externen in België.
4 september 2019 Vandaag om 09:11 Bert Broens in De Tijd
De jobs verdwijnen de komende drie jaar. De bank-verzekeraar zet ook de contracten met 400 externe contractuelen stop. Dat maakte KBC woensdagochtend bekend.
KBC pakte medio mei, onder impuls van CEO Johan Thijs, uit met twee opvallende aankondigingen:
het sluiten van 51 automatenkantoren en het omvormen van 65 andere tot automatenkantoren, ( dus 116!) maar vooral een aantal ingrepen om de 'operationele efficiëntie' en de klantenservice verder te verhogen.(???)
Doener Johan Thijs schudde al meermaals de KBC sinds 2012.( !!!)
De meest concrete ingreep was toen het snijden in het aantal managementlagen. Maar tegelijk werd duidelijk dat er ook elders gevolgen zouden zijn. Het topmanagement kreeg immers de vraag voorgeschoteld om duidelijk aan te geven hoe zij de operationele efficiëntie in hun eenheden nog verder willen verbeteren.
Het resultaat van die oefening is er nu, raakte dinsdag al bekend. Het werd woensdagochtend onder meer meegedeeld aan de vakbonden tijdens een buitengewone ondernemingsraad en publiek gemaakt via een persbericht.
Bijna 10 procent
De impact is niet min: KBC schrapt de komende drie jaar, te rekenen vanaf deze maand tot eind 2022, in België 1.400 banen. Dat komt overeen met iets meer dan 9 procent van de ongeveer 15.300 personeelsleden (omgerekend naar voltijdsen) die er eind 2018 waren in ons land, volgens het jongste jaarverslag van KBC.
Dat is even slikken, voor de bedienden en voor de klanten, de aandeelhouders zullen kunnen juichen. Dit is ongeveer” in de bank van bij u” hetzelfde dan wat er in de andere grote privébanken gebeurde.


Maar lees AUB het onvoorstelbare verder:
Bank-verzekeraar KBC heeft vorig jaar, net als in 2017, iets meer dan 2,5 miljard euro nettowinst in de boeken kunnen schrijven. Het dividend wordt opgetrokken tot 3,5 euro per aandeel, zo meldde KBC vanochtend voorbeurs. “We zijn de voorbije jaren een stabiele winstgenerator geweest”, zei topman Johan Thijs tijdens een persconferentie. Ook dit jaar ziet er goed uit, tenzij het Amerikaans-Chinese handelsconflict en/of de brexit roet in het eten gooien.
“Een vrij stevig resultaat”, met “sterke commerciële prestaties”, zo keek Thijs terug op het laatste kwartaal van 2018 en het volledige jaar. De nettowinst kwam over het hele boekjaar uit op 2,57 miljard euro, nagenoeg hetzelfde bedrag als in 2017.
De bank-verzekeraar stelt een brutodividend voor van 3,5 euro per aandeel (tegen 3 euro voor het vorige boekjaar), waarvan al 1 euro werd uitgekeerd in november. Met dat totale dividend keert KBC 59 procent van de jaarwinst uit aan de aandeelhouders.
In het vierde kwartaal boekte de bank-verzekeraar een nettowinst van 621 miljoen euro, waarmee de analistenverwachtingen opnieuw geklopt werden.


KBC sluit 116 kantoren
SVEN WATTHY BERT BROENS PIETER SUY
16 mei 2019 Vandaag om 11:00
KBC bouwt ook 65 Vlaamse agentschappen om tot automatenkantoor en gaat snijden in het aantal managementlagen aan de top. Daardoor kunnen bepaalde topfuncties verdwijnen.
In 65 Vlaamse bankkantoren zal eind dit jaar enkel nog een geldautomaat staan, terwijl 51 automatenkantoren in Vlaanderen helemaal verdwijnen. De maatregel volgt op eerdere afslankingen van het netwerk.
De groep volgt de trend van andere banken. KBC komt daarmee wel minder in het nieuws omdat de afslanking er geleidelijker gebeurt.


Geen ontslagen (???)
De maatregel zou geen ingreep mogen hebben op de werkgelegenheid, valt in vakbondskringen te horen. 'De medewerkers die vandaag aan de slag zijn in de kantoren die worden geautomatiseerd, zullen elders in de bank worden ingezet', zegt de vakbondsafgevaardigde Dirk De Backere van de christelijke bond LBC-NVK. 'Ofwel kunnen ze werken in een ander bankkantoor, ofwel kunnen ze een nieuwe uitdaging aangaan in een andere tak van de bank. We hebben ook de garantie gekregen dat de medewerkers hun statuut kunnen behouden. In tegenstelling tot andere grootbanken, die drastischer in hun netwerk snijden, gaat KBC geen kantoren verzelfstandigen.'
Toch betekent dat volgens vakbondsafgevaardigde De Backere niet dat we de komende maanden nog meer aankondigingen van KBC mogen verwachten. KBC wil de veranderingen 'doorvoeren met volledig respect voor de werknemers en via een open en constructieve dialoog met alle betrokkenen en met de sociale partners.
Volgens CEO Johan Thijs, die na zijn aantreden in 2012 al meermaals aan de boom schudde bij KBC, is de aanpassing 'essentieel en een onvermijdelijke volgende stap'
Al meteen in 2012 tekende Thijs de Pearl-strategie uit!
De verloning van KBC-topman Johan Thijs gaat opnieuw fors omhoog. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de bank-verzekeraar donderdag heeft bekendgemaakt. Het loon van Thijs gaat maximaal 6,4 procent omhoog. Ook vorig jaar werd het loon van de grote baas van KBC al sterk opgetrokken.

De maximale totale vergoeding van Johan Thijs stijgt 6,4 procent tot 1.830.000 euro. De vaste vergoeding stijgt van 1.160.000 naar 1.220.000 euro, de maximale variabele vergoeding van 560.000 naar 610.000 euro.
KBC wijst voor die loonsverhoging naar de inflatie, de sterke individuele en collectieve prestaties van het directiecomité en ook naar een studie over de vergoeding van het topmanagement bij Bel 20-bedrijven en andere Europese banken.
In 2017 steeg de maximale vergoeding van Thijs al 12,8 procent tot 1,72 miljoen euro. Met andere woorden: zijn maximale loon stijgt dit jaar met 110.000 euro. ( 290318 bron Belga)
De jobs verdwijnen zowel op het hoofdkantoor, als in de ondersteunende functies maar ook in het kantorennet. Een deel - 300 functies - zullen ondergebracht worden in de interne shared service centers van KBC in Brno (Tsjechië) en Varna (Bulgarije). KBC verhuisde al eerder banen naar het buitenland, onder meer Brno.

Geen collectief ontslag???
De vermindering zal volgens KBC volledig worden opgevangen door een natuurlijke uitstroom (pensioen, natuurlijk verloop, ...), die de afgelopen jaren meer dan 500 voltijdse equivalenten per jaar bedroeg. 'Daardoor is er geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig', benadrukt KBC.
Daar houdt het niet mee op: KBC meldt ook de stopzetting van de contracten met 400 externe contractuelen (voornamelijk in IT-functies of interims).
Afwachten
Voor veel personeelsleden zal het de komende jaren afwachten zijn of hun job behouden blijft. De top van het bedrijf werkte voor de veranderingen blauwdrukken uit, waarvan de uitvoering deze maand zal starten. De veranderingen omvatten verhuizingen van afdelingen, entiteiten en medewerkers,.

NATUURLIJK VERLOOP
Het natuurlijk verloop bij KBC België bedraagt meer dan 500 voltijdse equivalenten per jaar. Daardoor maakt KBC zich sterk dat het het banenverlies kan opvangen zonder een collectief ontslag.
Pas de komende dagen en weken zullen de medewerkers horen wat er in hun afdeling kan veranderen. De individuele geïmpacteerde medewerkers werden volgens KBC momenteel slechts in beperkte mate geïdentificeerd, namelijk waar concrete herinzet reeds aan de gang of uitgetekend is.

Tewerkstellingsgarantie???
KBC heeft alleszins de intentie om, in de traditie van het huis, de nodige veranderingen door te voeren 'met het volste respect voor de medewerkers en via een open en constructieve dialoog met alle betrokkenen en met de sociale partners', (!!!) luidt het. Ondertussen gaan de onderhandelingen over de verlenging van een cao met een tewerkstellingsgarantie in België door.
KBC meldt tevens dat eerder dit jaar ook een transformatie-oefening werd gestart in Tsjechië, de tweede thuismarkt van KBC.
In de 12 maanden tot en met 30 juni is het aantal medewerkers er met meer dan 400 netto verminderd. CSOB, de Tsjechische dochter, verwacht dat deze trend zich de komende drie jaar zal voortzetten in een tempo van minimum 250 medewerkers op jaarbasis. Hier is er wel sprake van mogelijke gedwongen ontslagen.
Ook in de divisie international markets (Bulgarije, Hongarije, Slowakije, Ierland) zijn de afgelopen jaren ook al operationele efficiëntie-oefeningen uitgevoerd of zijn ze momenteel nog aan de gang, aldus nog KBC.
Zeg het voort, ontslagen voor het personeel, klanten ga elders zien en trek uw plan, directieleden (sommige) enorme vergoedingen en nog meer dividenden voor de aandeelhouders! Schandalig is dat! ACTIE IS NODIG.


Lees meer in www.belfiusisvanons.be en www.lef-online.be
't zal wel gaan.

LEON

naamloos 1

logoDWM
          BLOG - Artikelen

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

StopBlokkage

Affiche C50