Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels


Volgens het Steunpunt Armoedebestrijding heeft de regering Di-Rupo te weinig aandacht voor mensen die in armoede leven. In het domein werk en werkloosheid ligt een sterke nadruk op het schuldmodel: mensen worden geacht zelf verantwoordelijk te zijn dat ze werk hebben of werkloos zijn. Tussen de flexibiliteit die van hen gevraagd wordt en werkzekerheid is er te weinig evenwicht.

De regering heeft besloten om de werkloosheidsuitkeringen te laten dalen naargelang de duur van de werkloosheid en de toegang voor jongeren tot een wachtuitkering te verstrengen. Maar zonder een goed aanbod van kwaliteitsvolle banen dreigen meer mensen een beroep te moeten doen op OCMW-steun. Er is ook de problematiek van de werkende armen. Zij hebben werk, maar verdienen niet genoeg om fatsoenlijk rond te komen. In ons land gaat het om 200.000 mensen.(1)

Als wij vragen om de armoede te bestrijden, krijgen we van de politiek steeds te horen dat er geen geld is. Om de laagste uitkeringen boven de armoedegrens te tillen, heeft men 1,25 miljard euro nodig op jaarbasis. Dat lijkt veel, maar laat ons niet vergeten dat er geld genoeg is. Alleen moet je de centen willen halen waar ze te vinden zijn. Maar dat weigert de regering te doen!

Zo weigert de regering een vermogensbelasting in te voeren die op jaarbasis 8 miljard euro zou kunnen opbrengen. De regering maakt geen werk van een meerwaardebelasting. Volgens het weekblad Trends realiseerden de 842 grootste bedrijven samen 11,8 miljard euro meerwaarde op hun aandelen. Dat is de winst die ze gemaakt hebben door hun aandelen duurder te verkopen dan dat ze aangekocht werden. Hierop moeten ze in België nul euro belastingen betalen. Op jaarbasis betekent dit voor de overheid een verlies van 5 miljard euro. Gezien dit te grof werd, heeft de regering besloten om aandelen die minder dan één jaar in bezit worden gehouden, te belasten aan een tarief van 25%. Worden de aandelen langer dan een jaar in het bezit gehouden, dan worden de meerwaarden vrijgesteld van belastingen. Volgens Trends Top zal de regering hier weinig inkomsten uithalen, gezien de meeste bedrijven hun aandelen langer dan een jaar bijhouden.

Omdat een rechtvaardige fiscaliteit moet.

Guido Deckers,

Nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit