image001

190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

Jean-Luc Mélenchon die bij de Franse presidentsverkiezingen opkomt voor het Front de Gauche hield gisteren een massameeting in Rijsel. Onder de 15.000 deelnemers waren er honderden Belgen die met de bus waren gekomen vanuit de ABVV-gewesten Luik, Namen, Charleroi, Doornik, Moeskroen, enz ... Ze vormden een erehaag voor Jean-Luc Mélenchon toen hij zich naar de tribune begaf. Op het einde van zijn speech vervoegden de ABVV-verantwoordelijken hem.

Niet verwonderlijk, het spandoek van het Waalse ABVV "Het kapitalisme schaadt de gezondheid" was immers al te zien aan de Bastille. Bovendien was Mélenchon één van onze gastsprekers op een studiedag in mei 2011.

Wij zijn vol bewondering voor de manier waarop Jean-Luc Mélenchon het Front National en zijn uiterst racistisch gedachtengoed bekampt. Wij zijn tevens bijzonder onder de indruk van zijn fiscale voorstellen voor een betere herverdeling van de rijkdommen door een grotere bijdrage te vragen aan de superrijken, de megawinsten en de financiële speculanten. Veel bijval vinden ook zijn ideeën van verzet tegen het Europees soberheidsbeleid, de loonmatiging en een grotere flexibiliteit alsmede zijn voorstel rond jobcreatie en industriële heropleving met vrijwaring van de natuurlijke bronnen van onze planeet.

We kunnen zonder twijfel spreken van een ware volksbeweging in Frankrijk rond het Front de Gauche. Zijn duidelijke linkse taal spreekt zowel de militanten als de verantwoordelijken van het ABVV aan. Zijn motto "L’humain d’abord !" geldt voor iedereen en overal. Dus, ook hier is er plaats voor breed links, vakbonden en maatschappelijk middenveld inbegrepen.

In het kader van de Franse presidentsverkiezingen, draait alles rond het verslaan van rechts. Mélenchon laat er geen twijfel over bestaan. De eerste verkiezingsronde zal de meest populaire linkse kandidaat aanwijzen en links zal bij de tweede ronde als één man en vastberaden achter deze kandidaat staan. Uit dit alles zal een nieuw links front in Europa ontstaan !

Alain Clauwaert, Voorzitter Algemene Centrale ABVV,

Paul Lootens, Algemeen secretaris Algemene Centrale ABVV,