2018-10-27---Noche-Cubana-Vrienden-van-Cuba

Logo Coord Blokkade kl

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info

flyer voorkant

Meer info

Delen van artikels

Persbericht - 11 december 2017

 

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens reageert verheugd op de moedige stellingname van Willy Claes en Yves Leterme tegen kernwapens. De Coalitie, de Belgische tak van Nobelprijswinnaar ICAN, roept de regering op om eindelijk werk te maken van een kernwapenvrij België en om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

 

In een opmerkelijk opiniestuk in De Standaard roepen voormalig NAVO-chef Willy Claes (Sp.a) en oud-Premier Yves Leterme (CD&V) de federale regering op om eindelijk werk te maken van een kernwapenvrij België en om het VN-verbodsverdrag op kernwapens te ondertekenen.

 

Ze doen dit nadat de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) afgelopen weekend in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor haar rol in de totstandkoming van dit historische VN-verdrag. Het verdrag werd op 7 juli 2017 aangenomen door 122 VN-lidstaten. België boycotte de onderhandelingen.

 

NAVO geen excuus

 

Claes en Leterme benadrukken dat het VN-verbodsverdrag enkel een concrete uitvoering is van het Non-proliferatieverdrag uit 1970. Ze maken ook brandhout van het argument dat ondertekening van het VN-verbodsverdrag onverenigbaar is met NAVO-lidmaatschap. Opmerkelijk, uit de mond van een voormalige Secretaris-generaal van de NAVO en een oud-Premier.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens reageert verheugd op deze moedige stellingname. 'Claes en Leterme bevestigen wat wij al lang zeggen: ondertekening van het VN-kernwapenverbod is de logische stap vooruit en is perfect verenigbaar met NAVO-lidmaatschap. Deze regering is echter bang van haar eigen schaduw en weigert haar eigen belofte uit te voeren om kernwapens uit Kleine Brogel te verwijderen', stelt Willem Staes van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens.

Claes en Leterme zetten de keuze voor de federale regering opnieuw op scherp: blijft België illegale kernwapens stationeren in Kleine Brogel, of zet ons land resolute stappen om het eigen grondgebied kernwapenvrij te maken en het VN-kernwapenverbod te ondertekenen?

Contact: Willem Staes (in Oslo), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 0476348177.

 

Ga naar het videoverslag van Willem Staes vanuit Oslo:
https://www.facebook.com/paxchristivlaanderen/videos/891230487668629/

 

Kernleden van de Belgische Coalitie tegen Kernwapens zijn Activisme_be, Agir Pour La Paix, CNAPD (Coordination Nationale d'Action pour la Paix et la Démocratie), Links Ecologisch Forum, Pax Christi Vlaanderen en Vrede vzw.