Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Mijnheer P. Wunsch (Duits voor wens) is gouverneur ( opperhoofd) van de nationale bank, niet zomaar toevallig als men zijn loopbaan hier onder leest. In een interview aan journalist Kris Van Hamme in De Tijd, zei hij krasse dingen. “De rijken doen betalen is geen oplossing. We moeten het toegenomen structurele begrotingstekort terugdringen”!!!

Dat heeft dus zijn voorkeur, is zijn voorrang. Hij is spijtig niet alleen met dit gedachtengoed, dat is het dogma van V.B.O, van de “liberalen” en andere aanhangers van besparingen voor de 99%.

Nochtans kwam het IMF, de kredietverstrekker mits erge antisociale maatregelen, die al jaren aandringt om sociale verwervingen en lonen te verminderen, met een moeilijk te geloven hoge groeivoorspelling van 6% voor de wereldeconomie. Straffer nog : Het IMF wenst een tijdelijke belastingverhoging voor rijken en bedrijven, zeker deze waarvan de winst groeide door de coronacrisis ( zalando enz , waarom tijdelijk vraag je je dan af he?). Ook nog “ De economie kan ook bij ons snel heropleven, als de coronacrisis niet te lang meer duurt, zoniet zouden de ondernemers en consumenten eerder kunnen beslissen om te wachten en te sparen(deze die het kunnen, in België is dat ongeveer 1 op 2 burgers).

Mijnheer Wunsch blijkt dus niet akkoord met de nieuwe politiek van de Europese commissie, die de eindeloze en onzinnige besparingen verving door een steunfonds van 750 miljard Euro ( beter laat dan nooit) vrij te maken voor investeringen, zonder zich nog naar de staatschulden blind te staren.

M. Wunsch begrijpt dus blijkbaar ook niet de economische en sociale beslissingen van M. Biden in de usa. Deze president beslist dat om zijn economie te redden het noodzakelijk en dringend is om iedere burger met minder dan 75.000$ inkomen 1200 dollar te schenken, Amerikanen met laag tot modaal inkomen krijgt zelf 1400$, ook nog om 1900 miljard dollar aan investeringen te spenderen, om de fiscale bijdragen van de ondernemingen te verhogen van 20 naar 28% ( +40%) en zo ook de belastingen voor de rijken, om 300$ per maand kindertoeslag voor ieder kind te geven tot september. Dat huisuitzettingen tijdens de pandemie verboden worden, de afbetalingen van studieschulden tijdelijk opgeschort worden. Deze president zei ook dat multinationale bedrijven een eerlijke belasting zouden moeten betalen!

Hoe is deze halsstarrige houding van u mogelijk mijnheer Wunsch? Misschien door uw vriendenkring?

Pierre Wunsh geboren in 1968 is Dr. in de economie en werd snel:

Kabinetschef bij staatsecretaris Eric André (MR)

Kabinetschef bij regeringscommissaris Alain Zenne(MR)

Directeur beleidscel onder Didier Reynders(MR)

Directeur bij de nationale bank

Sinds 2019 is hij gouverneur bij de nationale bank EN bestuurder van de Europese centrale bank.

Wat kunnen we daaruit besluiten? Dat de lonen, pensioenen en vervangingsinkomsten moeten snel verhoogd worden, want sinds maanden is alles in de voedingswinkels duurder geworden en zal nog duurder worden. Dat er meer duurzame investeringen moeten beslist en uitgevoerd worden. Dat er meer personeel en middelen moeten ingezet worden in ziekenhuizen, onderwijs, bejaardenhuizen, openbaar vervoer, sociale kwaliteitswoningen, culturele verenigingen en meer groen voor allen.

Enkel zo zullen de mensen meer vertrouwen hebben, beter de economie doen krachtig heropleven en zullen er minder falingen plaatsvinden.

Zoals 1 van onze beste economen, prof De Grauwe, al meermaals zei “ de schulden moeten afgebouwd worden als de economie weer beter is, nu niet.”

Reden genoeg voor linkse samenwerking en actie.

Leon