Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

4245 3155Achtenzeventig procent van de vrouwen en meisjes die in Cuba wonen, werd bijna zestig jaar lang geboren onder de druk die de Amerikaanse blokkade op het eiland uitoefende. Volgens een nieuw Oxfam-rapport hebben deze sancties gevolgen voor het dagelijks leven van alle Cubanen, maar vooral van vrouwen. De blokkade heeft gevolgen voor gezinnen en hun levensonderhoud, en beperkt de vooruitgang in de richting van een meer rechtvaardige en inclusieve samenleving.

Het nieuwe Oxfam-rapport, Recht op leven zonder blokkade: de impact van Amerikaanse sancties op de Cubaanse bevolking en het leven van vrouwen, legt uit hoe het Amerikaanse beleid mensen ervan weerhoudt hun capaciteiten te ontwikkelen en leiderschap uit te oefenen om hun doelen na te streven en hun rechten volledig uit te oefenen, met name de meest kwetsbare groepen.

“Oxfam roept op tot opheffing van de Amerikaanse blokkade. Al meer dan een jaar vormen deze sancties een echt obstakel voor de aanschaf van mechanische ventilatoren, gezichtsmaskers, diagnostische kits, reagentia, vaccinatiespuiten en andere noodzakelijke materialen om COVID-19 aan te pakken. Onze organisatie ondersteunt de campagne voor een volksvaccin dat zo snel mogelijk gratis en toegankelijk is voor iedereen, overal. Cuba ontwikkelt vijf van zijn eigen vaccinkandidaten, waarvan er twee zich momenteel in de laatste fase van klinische proeven bevinden. Maar door handels- en commerciële transacties te blokkeren, vertraagt ​​de Amerikaanse blokkade de wijdverbreide vaccinatie op het eiland”, legt Elena Gentili, van Oxfam-vertegenwoordiger in Cuba, uit.

Op basis van het onderzoek voor deze studie en onze ervaring in Cuba sinds 1993 met lokale belanghebbenden, gemeenschappen, coöperaties, partnerorganisaties en bondgenoten, erkent Oxfam hoe de Amerikaanse blokkade de economische crisis verdiept en de toegang tot leveranciers van medicijnen, technologie, voedsel beperkt , en andere essentiële producten.

Dit rapport stelt de vraag: wat heeft het betekend om de huidige gezondheidscrisis te ervaren in een land onder een economische, commerciële en financiële blokkade? De regering-Trump heeft meer dan 240 sancties opgelegd om dit beleid aan te scherpen, waarvan 55 in het kader van de COVID-19-pandemie.

Deze maatregelen hadden al vóór de COVID-19-crisis de activiteit van de particuliere sector, met name toerismegerelateerde ondernemingen, ernstig beperkt. Uit een onderzoek op het eiland, uitgevoerd door de Cuba Standard Business Confidence Survey in 2020, bleek dat meer dan 60 procent van de ondernemers van mening was dat de schade die de pandemie het afgelopen jaar aan hun bedrijven heeft toegebracht, even groot was als de gevolgen van de Amerikaanse blokkade.

Het rapport bevat een voorwoord van het Washington Office on Latin America (WOLA), een toonaangevende mensenrechtenorganisatie die zich sinds de jaren negentig toelegt op het Amerikaans-Cuba-beleid. WOLA-president Geoff Thale herhaalt de oproep van Oxfam om de blokkade te beëindigen.

"Het embargo tegen Cuba heeft in de decennia van zijn bestaan ​​niets anders bereikt dan bijdragen aan menselijk lijden, vooral het lijden van vrouwen op het eiland", zei Thale. "Dit rapport is essentieel om de huidige gezondheidscrisis in Cuba onder de aandacht te brengen en hoe het Amerikaanse beleid de schade heeft verergerd."

De analyse uitgevoerd door Oxfam op basis van onderzoek door het Centro de Investigaciones de la Economía Mundial (The Global Economy Research Center, of CIEM) en getuigenissen van vrouwen bevestigden dat de blokkade het patriarchale systeem versterkt en een oogje dichtknijpt voor de verschillende behoeften, het potentieel, kansen en autonomie. De sancties treffen vrouwen in hun privéleven, aangezien zij de zwaarste last dragen van reproductieve arbeid en inspanningen om het dagelijks leven in stand te houden. Cubaanse vrouwen besteden ongeveer 35,2 uur per week aan huishoudelijk werk en gezinszorg, en vrouwen zijn de hoofden van 46 procent van de huishoudens op het eiland. De blokkade treft ook vrouwen in de publieke sfeer, aangezien aan hun eisen niet wordt voldaan bij de beroepsbevolking en bij academici, en omdat ze elke dag worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het rapport onderzoekt sectoren waarin Cubaanse vrouwen een significante aanwezigheid hebben en leidende rollen spelen, zoals gezondheidszorg (waar Cubaanse vrouwen 71 procent van de 479.623 medische professionals uitmaken), onderwijs (in 2019 vertegenwoordigden vrouwen 60 procent van de iets meer dan 500.000 werknemers in de sector) en biotechnologie (53 procent van de mensen die in het Science and Technological Innovation System werken en 84 procent van het personeel in klinische en biotechnologische laboratoria zijn vrouwen).

Er zijn meer Cubaanse vrouwen dan mannen onder de specialisten die de ernstigste gevallen van COVID-19 in Cubaanse ziekenhuizen blijven behandelen, en veel vrouwen maken deel uit van de teams die de vijf kandidaat-vaccins op het eiland ontwikkelen. Oxfam erkent dat de Cubaanse reactie op COVID-19 is gebaseerd op de aanhoudende dagelijkse inspanningen van vrouwen om de moeilijkheden en stress te overwinnen die het gevolg zijn van Amerikaanse sancties tegen Cuba.

"We zijn er zeker van dat het in een scenario zonder de blokkade mogelijk zal zijn om de sociale bescherming te verhogen om de meest behoeftigen te helpen, de uitoefening van vrouwenrechten te ondersteunen en de particuliere sector te ontwikkelen", zei Gentili. “Het bevorderen van dialoog en samenwerking tussen landen zal de wereldwijde reactie op de pandemie ondersteunen. Cuba is gepositioneerd om zijn ervaring op het gebied van volksgezondheid en biotechnologie te delen om ook andere landen te helpen de epidemie onder controle te krijgen.”

Oxfam en WOLA roepen de regering-Biden-Harris op om actie te ondernemen om de bilaterale betrekkingen tussen de twee naties te normaliseren. “Het is in hun handen om de maatregelen van hun voorgangers terug te draaien, de reikwijdte van een nieuwe toenadering tussen de landen uit te breiden en te diversifiëren, en samen te werken met het Congres om de blokkade definitief te beëindigen”, concludeert het rapport.

Download hier het volledige rapport en de samenvatting

Bron: https://cuba-solidarity.org.uk/news/article/4245/oxfam-calls-for-lifting-us-sanctions-against-cuba?utm_source=phplist339&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=Cuba+Update%3A+Oxfam+calls+on+US+to+end+sanctions+on+Cuba+in+advance+of+UN+vote