Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

2500 mensen stapten van het Noord tot het Brusselse Centraal Station om een rechtvaardige opvang van vluchtelingen en migranten in ons land te eisen. LEF was erbij om onze solidariteit te betuigen en de actie te filmen.

Eisen van de actievoerders

Deze eisen werden nog eens in herinnering gebracht in het persbericht voorafgaand aan de actie, dat wij integraal overnemen.

“In het kader van de campagne “We are Belgium too” organiseren de Coördinatie van de mensen zonder papieren van België, Sans Papiers TV en hun partners een nationale betoging op zondag 3 oktober 2021 om 14 u. aan het Noordstation in Brussel.

De campagne “We are Belgium too” vraagt de regularisatie van mensen zonder papieren in België op grond van duidelijke en duurzame criteria. Deze campagne wordt ondersteund door meer dan 100 Nederlands- en Franstalige partnerorganisaties. De lijst vindt u op de website www.wearebelgiumtoo.be.

Na meer dan 6 jaar strijd, zonder ooit enig gehoor gekregen te hebben van de beleidsverantwoordelijken voor migratie, richt de coördinatie van mensen zonder papieren zich nu rechtstreeks tot de Belgische burgers, die hun vrienden, hun buren en hun collega’s zijn. Met een open brief en een petitie vragen ze hun steun. De petitie werd op 10 maart 2021 gelanceerd. Intussen hebben 45.251 Belgen de petitie al ondertekend. Ze drukken hun steun uit voor een regularisatie van mensen zonder papieren die al vele jaren in België wonen. Dit is slechts het begin. De initiatiefnemers verwachten dat alle Belgen zich uitspreken voor het respecteren van de mensenrechten van de mensen zonder papieren.

Met deze campagne willen de initiatiefnemers luid en duidelijk laten klinken wat de beleidsmakers kennelijk weigeren te erkennen: ‘We are Belgium Too’. Mensen zonder papieren voelen zich deel van dit land en schrijven mee aan haar actuele verhaal.
Mensen zonder papieren hebben geen recht op sociale zekerheid. Velen werken op dagelijkse basis zonder enige sociale bescherming en zonder financieel vangnet bij het verlies van hun job. Zonder wettelijke erkenning worden ze overgeleverd aan de willekeur van werkgevers en huisjesmelkers. Bovendien worden hun gezondheidskosten niet vergoed, om nog maar te zwijgen over de vrouwen die geen beroep kunnen doen op beschermingsmaatregelen tegen genderspecifiek geweld. Tot slot worden ook de kinderrechten van kinderen zonder papieren niet gerespecteerd.

Onze eisen

De partners van de campagne ‘We Are Belgium too’ eisen dan ook de regularisatie van de mensen zonder papieren in België op basis van duidelijke en duurzame criteria in de wet van 1980. Deze duidelijke en transparante criteria zijn: duurzame verankering, werk, de wettelijke onmogelijkheid tot verwijdering van het grondgebied en het risico tot inbreuk tegen een fundamenteel mensenrecht bij terugkeer. Ook wordt de oprichting van een onafhankelijke regularisatiecommissie gevraagd.

Gezien de huidige noodsituatie en met het groeiende draagvlak organiseert de Coördinatie van Mensen zonder Papieren van België, Sans-Papiers TV en haar partners een nationale betoging ‘We Are Belgium Too’ op 3 oktober 2021 om 14 u. aan het station Brussel-Noord.

De Coördinatie van mensen zonder papieren van België, Sans-Papiers TV en de meer dan 100 partners van de campagne ‘We Are Belgium Too’.”

Film van de actie
Te vinden in de videotheek op onze website (link in rechter kolom)


www.vimeo.com/channels/leffge