190208 LEF KlimaatDefFRA                           Lire plus...

190208 LEF KlimaatDefNED                                 Meer info


eacc68e9 c27f 4da3 ba66 4a5ee7deabc1

Visuel final4                                  Meer info

20190426 pamflet EuroManifestatie NL1Info

936913c7 a186 4d51 92cf 424ccf871efcZie affiche

LES JOURNEES IMAGINE affiche                 brochure

8MEI 19 affiche
         www.8meikomitee.gent

AGE 14

HbH2019 RightsNow 001nl
                                Français
                                Nederlands

Zij hadden hun redenen

Delen van artikels

EUROPESE BETOGING "ONZE GEZONDHEID IS NIET TE KOOP". Brussel, 2 april

In het kader van de Europese acties voor Wereldgezondheidsdag (7 april) en de Europese verkiezingen (26 mei) organiseert het Europees Netwerk tegen de commercialisering en privatisering van de gezondheid en de sociale bescherming op dinsdag 2 april in Brussel een Europese actiedag met een demonstratie, evenementen en een conferentie in het Europees Parlement.

Afspraak dinsdag 2 april
► Betoging om 10.30 uur, Vrijheidsplein, Brussel.
Met een halte bij Maggie De Block
► Bijeenkomst en activiteiten om 12 uur, Luxemburgplein, Brussel
► Gevolgd door een conferentie in het Europees Parlement, van 14.00 uur tot 16.30 uur (registratie binnenkort hier beschikbaar)

Noteer het in uw agenda en verspreid de boodschap!

Deze acties maken deel uit van de Europese Week tegen de commercialisering en privatisering van de gezondheid en de sociale bescherming van 1 tot 7 april.

Meer info op http://europe-health-network.net

De Europese instellingen dringen er bij de nationale regeringen op aan om de overheidsuitgaven te verminderen, met name op het gebied van sociale bescherming (pensioenen, werkloosheid, maar ook gezondheid), openbare/collectieve diensten (onderwijs, kinderopvang, zorg voor gehandicapten en ouderen, vervoer, etc.) of zelfs op het gebied van infrastructuur, en om de sociale bijdragen, die als een concurrentienadeel worden beschouwd, te verminderen.

De vrijhandels- en investeringsakkoorden van de EU met andere landen in de hele wereld leggen liberalisering van diensten op aan de EU-lidstaten. Zulke akkoorden garanderen commerciële investeringen in winstgevende segmenten van de gezondheidszorg en beschermen monopolies van ondermeer de farmaceutische industrie.

Wanneer de publieke sector zich terugtrekt, ontwikkelt de private for-profit sector zich, waardoor de deur wordt opengezet voor geneeskunde op twee snelheden. Commerciële infrastructuren en verzekeringen selecteren het meest solvabele publiek en de meest winstgevende diensten, waarbij de "verlieslatende" diensten worden overgelaten aan de publieke of non-profit sector. Bovendien weten we dat een gezondheidszorgsysteem dat op de markt wordt gebracht met een zwakke publieke sector de toegankelijkheid vermindert (wachtlijsten, out of pocket is hoger, grotere afstanden voor de dienstverlening, ....) en ook meer kosten! De gezondheidsuitgaven zijn hoger in een commercieel systeem zoals in de Verenigde Staten, waar 16,4% van het bbp aan gezondheidszorg wordt besteed, in tegenstelling tot een systeem dat tot nu toe nog voor een groot deel openbaar en/of niet-commercieel is zoals in Frankrijk (10,9% van het bbp), België (10,2% van het bbp), Spanje (8,9% van het bbp) of Italië (8,8% van het bbp) (bron: OECD Health Statistics 2013, gepubliceerd in 2015).

Laten we ons inzetten voor de verdediging en veralgemening van een gezondheid en sociale bescherming die toegankelijke, betrouwbare, kwalitatief hoogstaande en niet-commerciële diensten aan de hele bevolking biedt door middel van voldoende en solidaire financiering, naar een echt sociaal Europa!

Laten we samen komen op dinsdag 2 april! Want samen staan we sterker!

190328 LEF DoededenktestDEFInformatie

190328 LEF FaitesletestdereflexionDEF1Information

Logo DWM

LEF/FGE - Videotheek


facebook-logo

3percent-300x165

201707 LEF TrojanTreaty

logo AdC

                                    Meer Info

Affiche C50

TTIP CETA

Meer info