Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Kortenberg, 10 mei 1940. René Carleer ligt overhoop met het Vlaams Nationaal Verbond. Hij beseft dat hij zich best uit de voeten maakt wanneer de nazi’s België binnenvallen. Samen met zijn vriend Jacques Schuermans komt hij via Calais in Londen terecht. Hij is bijna blut en vanuit Engeland vertrekt René met het Vreemdelingenlegioen naar Afrika. Hij overleeft de mislukte landing van de ‘Vrije Fransen’ van de Gaulle bij Dakar en via Kameroen en Belgisch-Congo komt hij in Abessinië terecht, waar hij met de Force-Publique in 1941 slag levert tegen de Italianen van Mussolini.

In 1942 brengt het Belgisch vrachtschip Copacabana hem tijdens de duikbotenoorlog veilig terug naar Engeland. Hij trouwt in Islington met de Londense Violet May Webb. Violet is ook militair en werkt bij de bloedbank van het leger in het Southmead Hospital in Bristol. René gaat in de Britse hoofdstad op Belgrave Square aan de slag voor de Veiligheidsdienst van het ministerie van Landsverdediging. Daar ziet hij hoe de Belgische regering in ballingschap van Hubert Pierlot er alles aan doet om vooral het communistisch verzet na de Bevrijding helemaal buitenspel te zetten.

Zijn vriend Jacques – midvoor van eerste provincialer FC Kortenberg - voetbalt in Engeland voor de Rode Duivels en maakt deel uit van de Brigade Piron, die Kortenberg samen met de Britten bevrijdt op 5 september 1944.
Het deel ‘Ondertussen in Kortenberg en omgeving’ heeft het over de gevolgen van de bezetting en de strijd tussen collaboratie en verzet in het Leuvense.

Na de oorlog heeft René het meer dan ooit gehad met extreemrechtse politici en hun bekrompen nationalisme. Die slagen er steeds opnieuw in met bangmakerij en haatspeech mensen tegen elkaar op te zetten - vaak met fascistoïde geweld en oorlog tot gevolg. Daarover heeft de auteur het ook in zijn epiloog.

Het voorwoord is van Ward Adriaens, Ere-conservator van de Kazerne Dossin.


Meer info: http://zijhaddenwelhunredenen.simplesite.com/
of op facebook.