Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Samen op straat voor fairtrade en klimaat

Vrijdag 15 maart 2019, 10u
Stadshal Gent

De Burgerinitiatieven volgen waakzaam de uitvoering van CETA op, het handelsverdrag tussen Canada en de EU. Dit verdrag is reeds in voorlopige werking nog voor het door alle parlementen geratificeerd is. 80.000 ton varkens– en rundsvlees, zonder garantie dat het hormonen-vrij is, kan hierdoor op de Europese markt komen.

Intussen wordt in de haven van Gent een douanepost gebouwd met een afdeling van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) voor import van vlees.

Zowel de boeren van ABS als de burgerinitiatieven planden op 6 maart in de haven van Gent een waarschuwingsactie om de legitimiteit van deze importen aan te klagen. Deze ondermijnen de democratie: CETA is immers nog steeds slechts in voorlopige werking en als één van de EU lidstaten het niet ratificeert, wordt het akkoord alsnog afgeschreven.

Ook staat dit haaks op het progressieve en duurzame imago dat de stad Gent uitdraagt (o.a. via Gent Klimaatstad, Transitie-stad, Fair and Ethical Trade stad, …) en is het in strijd met de noodzaak van een ecologische omslag van de veeteelt en van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

De recente vleesschandalen plaatsen nog meer vraagtekens bij de creatie van een dergelijke lange (en dus zeer moeilijk controleerbare) keten. Bovendien zal deze import ook de lokale vleesproducenten verder ondermijnen, aangezien België zelf al dubbel zoveel vlees produceert dan nodig voor de eigen voorziening.

Tenslotte lopen we het risico dat het voorzorgsprincipe hierdoor ondermijnd wordt, aangezien in Canada het gebruik van hormonen in vleesproductie toegelaten is.

Omdat de boeren van ABS de mededeling gekregen hebben van het havenbedrijf dat CETA-vlees de Gentse haven niet zal aandoen heeft ABS beslist de actie van 6 maart op te schorten.

Gisteren beslisten de burgerinitiatieven CETA-vrije gemeenten onze actie te verzetten naar 15 maart en in te schrijven in het kader van de klimaatstaking.

Hiermee hebben we een eerste succesje geboekt in het kader van onze Europese actie in de havens van de EU om de boot af te houden van unfaire en klimaat-toxische CETA producten.