Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

MO*lezing: 100 minuten tegen ongelijkheid
Hyejin Kang AdobeStock
Dinsdag 10 december, 20u, De Roma, Borgerhout.

Bleri Lleshi — Meryem Kanmaz — Ewald Engelen — David De Vaal — Saskia Van Nieuwenhove - Jos Geysels — Leida Rijnhout – Abbie Boutkabout — Maaike Vanmeerhaeghe — Lisette Ma Neza

Bestel hier je tickets

Ongelijkheid is een centraal, maar al te vaak over het hoofd gezien, thema van onze tijd. Ongelijkheid ondergraaft de democratie, verhindert effectief klimaatbeleid en verkwist gigantische hoeveelheden menselijk talent.

De Franse “ster-econoom” Thomas Piketty brengt een nieuw boek uit, waarin hij onderzoekt hoe ongelijkheid doorheen de tijden gerechtvaardigd werd en hoe weinig effectief politieke partijen van alle kleuren geweest zijn om tot herverdeling van welvaart te komen.

En Achim Steiner, jarenlang directeur van het VN-milieuprogramma en nu hoofd van het VN-ontwikkelingsprogramma, stelt: ‘Ontwikkeling betekent meestal dat mensen bevrijd worden van armoede, economische kwetsbaarheid, ecologische risico’s enzovoort. Als we ontwikkeling zien als vrijheid, dan wordt ongelijkheid gevangenschap.’

Om méér maatschappelijk debat over en beter beleid tegen ongelijkheid te krijgen, organiseert MO* in samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren en De Roma op 10 december een avond 100 minuten tegen ongelijkheid.

Tien mensen met een gefundeerde mening brengen elk een uiteenzetting van 10 minuten. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door MO*hoofdredacteur Gie Goris.

Bestel hier je tickets


Programma

Maaike Vanmeerhaeghe: Waarom de wereldwijde ongelijkheid zo groot is en wat we eraan kunnen doen

Maaike Vanmeerhaeghe is beleidsmedewerker bij de ngo Oxfam Solidariteit en gespecialiseerd in ongelijkheid en eerlijke belastingen.

Meryem Kanmaz: Armoede in tijden van superdiversiteit en polarisering

Meryem Kanmaz is doctor in de politieke en sociale wetenschappen en verrichtte uitgebreid onderzoek naar de organisatie en mobilisatie binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen in België en Europa. Ze heeft de voorbije jaren zowel rond religie, cultuur en literatuur als ongelijkheid en gekleurde armoede gewerkt. Vandaag is ze een van de woordvoerders van burgerbeweging Hart Boven Hard.

David De Vaal: Armoede, een schending van rechten

David De Vaal is algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. In het Netwerk tegen Armoede werken 59 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen, in Vlaanderen en Brussel samen met het uiteindelijke doel armoede en sociale uitsluiting uit te bannen.

Saskia Van Nieuwenhove: Is het verstandig minderjarige slachtoffers van mensenhandel te beveiligen?

Saskia Van Nieuwenhove bericht als journaliste al jaren in diverse media over jeugdzorg en jeugdbeleid. Als ervaringsdeskundige volgt ze de kwetsbare jongeren over wie ze schrijft – en anderen – ook op en ondersteunt ze hen waar ze kan. Ook dat doet ze al jaren. Ze informeert, bemiddelt, begeleidt en zet haar uitgebreide netwerk waar nodig in. Ze richtte VZW Ne(s)t op en vangt sinds 2 jaar bij haar thuis tienerslachtoffers van pooiers op.

Ewald Engelen: Waarom gele, rode en groene hesjes zonder het te weten dezelfde politieke strijd voeren

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Als professor met een uitgesproken mening schrijft hij scherpe columns voor De Groene Amsterdammer, Het Parool en MO* en is hij vaste gast en commentator bij programma’s als Buitenhof, Pauw & Witteman en BNR nieuwsradio. Engelen is ook auteur van verschillende politiek-economische boeken.

Abbie Boutkabout: Waarom we te weinig praten over ongelijkheid

Abbie Boutkabout afgestudeerd als videoreporter. Ze maakte met twee vriendinnen deel uit van het videocollectief De Fatima’s, die bekend werden van hun satirische video’s waarin ze vooroordelen over vrouwen met een migratieachtergrond onderuit haalden. Daarna werkte ze als freelance videoreporter voor de VRT en de kunstensector. Ze was ook werkzaam bij het cultuurfestival Zomer van Antwerpen. Daarna richtte ze in opdracht van enkele organisaties uit de kunstensector een vooropleiding theater op; de nieuwe spelers. Momenteel werkt Abbie voor Kif Kif, een organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Ze schrijft ook fictie en non-fictie, en heeft een podcast over boeken die belangrijk zijn in het dekoloniseringsdenken; This Is What I Read.

Jos Geysels: Mythes over de economie en fabels over armoede

Jos Geysels was parlementslid, fractievoorzitter en voorzitter van Agalev/Groen. Hij is minister van Staat en voorzitter van Decenniumdoelen, een organisatie die komaf wil maken met armoede. Samen met Erik Vlaminck schreef Geysels onlangs Uit woede en onbegrip. Pamflet over de schande van armoede.

Leida Rijnhout: Hoe kunnen we ecologische rechtvaardigheid realiseren?

Leida Rijnhout zette als coördinator van het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling, het begrip duurzame ontwikkeling op de agenda van zowel milieu- als Noord-Zuidorganisaties in Vlaanderen. Ze ging daarna Europees en internationaal aan de slag om het denken over ecologische economie om te zetten in beleid. Ze was binnen het proces dat tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (sdg’s) leidde mede-onderhandelaar vanuit het maatschappelijk middenveld en is volwaardig lid van de Club van Rome

Lisette Ma Neza rondt de avond af met slam poetry

Lisette Ma Neza is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel waar ze film studeert. In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in slam poetry. Sinds september schrijft ze ook columns voor MO*.

Praktische info

  • Dinsdag 10 december om 20u (deuren open vanaf 19u).
  • De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout.
  • Toegang: € 5, reserveren via www.deroma.be
  • Organisatie: MO*, deBuren, Zuidcafé en De Roma.

Bestel hier je tickets

Ben je proMO*, dan mag je deze avond gratis bijwonen. Mail wel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je in te schrijven.

dinsdag, 10 december, 2019 - 20:00

Bron: https://www.mo.be/molezing-100-minuten-tegen-ongelijkheid?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email