Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

21BCEC87D5BA41DEA5F159531F8D12FA
In januari en februari 2020 vergaderde het team van de Gentse Feestendebatten nog volop met het spannende vooruitzicht een kritisch monument van de Gentse Feesten verder te zetten na het afscheid van initiatiefnemer/coördinator Eric Goeman op het slotdebat in 2019 na 30 jaar debatten.

“Als de utopische oases uitdrogen belanden we in een woestijn van banaliteit en radeloosheid”. (Jürgen Habermas) Dat is de slagzin waarin waarmee 31 jaar geleden de Gentse Feestendebatten begonnen, met de steun van Guido De Leeuw en Trefpunt Vzw., eerst in de Spiegeltent op Sint-Jacobs, daarna in een grotere tent, dan acht jaar in de Baudelokapel, daarna Nieuwpoorttheater, daarna opnieuw in Spiegeltent in Baudelopark, daarna in refter van stedelijke school, NT2 aan de Minnemeers en van NTG tot in de Miry Concertzaal.

Tot einde februari was het virus genaamd Corona nog iets ver weg in China en niets leek een 31ste editie te belemmeren tot bleek dat de besmettingen dichtbij kwamen en we met zijn allen in lockdown moesten. Ieder in zijn eigen kot.

Voor het team was het vlug helder. Het slotlied van 30 jaar na elk debat was steeds “We zullen doorgaan” van Ramses Shaffy geweest en meer dan ooit waren de coördinator en de moderators ervan overtuigd dat “ze moesten doorgaan”.

Meer dan ooit doorgaan.

De coördinator Rik Vancoillie en de moderators Karim Zahidi, An De Bisschop, Pascal Debruyne, Jan Dumolyn, Charlotte De Kock, Matthias Lievens en Eric Goeman (neen, hij is nog niet verdwenen) hebben beslist de 9 namiddagdebatten zoals de vorige jaren volledig te laten doorgaan mits deze editie een correcte naleving van de noodzakelijke veiligheidsregels – zoals voldoende fysieke afstand tussen debaters en moderators en zonder publiek.

De debatten zelf zullen doorgaan van zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli in de Concertzaal van Trefpunt, Walter De Buckplein en professioneel worden opgenomen en live gestreamd door Stream Media.

De Gentse Feesten debatten zijn intussen sociaal-cultureel Gentse Feesten erfgoed geworden en Trefpunt Vzw. is dan ook blij dat een van onze monumenten ook in deze moeilijke crisistijden overeind blijft en zelfs springlevend is. Een citaat van Prof. Em. Rik Pinxten, Culturele antropologie UGent, op het einde van een van de vorige debatten vat het kernachtig samen: “De Gentse Feestendebatten moeten niet alleen gekoesterd worden als een kritisch monument, maar ze zijn vandaag de voortzetting van iets wat we verloren hebben, gestopt hebben, niet voltooid is en nooit voltooid kan zijn: volksverheffing!

Het Gentse Feestendebattenteam blijft voortbouwen aan de brug die de voorbije 30 jaar is geconstrueerd waardoor honderden progressieve krachten bijeen werden gebracht en in kritische confrontatie en reflectie verbindingen werden gelegd tussen academici, middenveldorganisaties, onderzoekers, kunstenaars, journalisten, politici, activisten, syndicalisten, auteurs. Misschien is de brug soms nog broos en wankel, maar ze ligt er, ook in deze onzekere en verwarrende crisistijden.

De Gentse Feestendebatten zijn een virus en hoe meer mensen er door besmet worden hoe gezonder voor de democratie.

Men hoort steeds meer geluiden vanuit de samenleving dat het “beter moet worden na corona”. De 31ste Gentse Feestendebatten willen daar alvast een stevige voorzet in geven en het volledige team zet er haar schouders onder: zij zullen doorgaan!

Meer concrete info over het volledige programma wordt binnenkort meegedeeld.

Voor meer info: Rik Vancoillie, coördinator 31ste Gentse Feestendebatten.
Mobiel: 0473371755