Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Fairtradeproducten stonden jarenlang synoniem voor producten van kleine producenten in het Zuiden en leken op gespannen voet te staan met de stijgende vraag naar lokale producten. Tom Ysewijn (studiedienst Oxfam) licht toe hoe de fairtradebeweging omgaat met dit spanningsveld.

Het is niet altijd gemakkelijk voor de ethische consument om zijn weg te zoeken in de vele labels. Wie rechtvaardigheid nastreeft zal producten met het fair trade label in zijn mandje leggen. Consumenten die het ecologische aspect van voeding belangrijk vinden weten dat lokale, seizoensgebonden groenten minder milieu impact hebben dan boontjes uit Kenya. Er ontstaan dan ook steeds meer 'korte keten' initiatieven die inspelen op de groeiende vraag om consumenten te verbinden met lokale producenten.

Fairtradeproducten stonden jarenlang synoniem voor producten van kleine producenten in het Zuiden en leken op gespannen voet te staan met de stijgende vraag naar lokale producten. Tom Ysewijn (studiedienst Oxfam) licht toe hoe de fairtradebeweging omgaat met dit spanningsveld. Door een aantal evoluties internationaal en lokaal verkoopt Oxfam Wereldwinkel nu bv. ook Belgisch appelsap met een fairtradelabel. Toch verzet Tom zich tegen de idee dat korte keten enkel synoniem staat voor lokale producten. Is het zo dat de geografische korte afstand die een product aflegt tussen producent en consument het enig ‘zaligmakende’ criterium is om een product als duurzaam te bestempelen? Tom toont aan dat, ook wanneer men rekening houdt met het ecologische aspect, sommige producten uit het Zuiden toch de meest ethische keuze zijn. Na de lezing krijgen de deelnemers een drankje aangeboden.

Praktisch
De wereldwinkel biedt na afloop een gratis drankje aan.
Inschrijven via OXFAM Wereldwinkel Lievegem is ook mogelijk.

Sessies
di 5 oktober '21
19:30 - 21:00
Coopuur - Default

Locatie(s)
Coopuur
Veldhoek 33
9931 Oostwinkel

Prijs
Standaardprijs
€ 5

Begeleiding

Tom Ysewijn

Bron: https://avansa-regiogent.be/activiteiten/ethisch-consumeren-op-het-spanningsveld-tussen-fair-trade-en-lokaal