Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Europese Green Deal: zin en onzin van 'groene groei'
Dinsdag 19 oktober, 19u30, De Markten, Brussel

Debat met o.a. econoom Koen Schoors (UGent) & Faiza Oulahsen (Greenpeace)

Klimaatverandering bestrijden, uitputting van de aarde voorkomen en tóch economische groei bereiken. Kan dat? Volgens de Europese Unie, de VN en de OESO wel, want groene groei staat centraal in hun toekomstplannen. Veel wetenschappers en activisten denken hier echter heel anders over. Voor- en tegenstanders kruisen de degens in dit debat.

De Europese Green Deal is een economische groeistrategie en gaat ervan uit dat Europa in 2050 klimaatneutraal kan zijn zonder dat we aan materiële welvaart moeten inleveren. Investeringen in duurzaamheid en innovatie zullen volgens de plannen van de Europese regeringsleiders vanzelf tot economische groei leiden. Veel wetenschappers en activisten stellen daarentegen dat we klimaat en milieu alleen nog kunnen redden door een drastische vermindering van productie en consumptie, en dat is per definitie onverenigbaar met groei. Het afwenden van de klimaatramp vereist verregaande veranderingen in de levenswijze waaraan we hier in het rijke Westen gewend zijn geraakt, zo betogen zij.

Is groene groei de toekomst of is het hele concept een illusie? Voor- en tegenstanders gaan in debat onder leiding van Piet Depuydt (journalist De Tijd). Panelleden:

  • Koen Schoors (hoogleraar Economie, Universiteit Gent)
  • Faiza Oulahsen (Hoofd Klimaat & Energie Greenpeace Nederland)
  • Roy op het Veld (hoofdredacteur platform Change Inc.)
  • Shinta Oosterwaal (econoom, executive team coach, co-auteur Thrive. Grondbeginselen voor een nieuwe economie)

Organisatie: deBuren.

Info en tickets: www.deburen.eu

dinsdag, 19 oktober, 2021 - 19:30

Bron: https://www.mo.be/europese-green-deal-zin-en-onzin-van-groene-groei?utm_campaign=emo&utm_medium=newsletter&utm_source=email