Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

debat hybride panelgesprek 21 okt 2021 20:00
De sociale tegenmacht in werking

100 jaar wet syndicale vrijheid.

Drie verschillende avonden op drie verschillende locaties.
Ons superinteressant en laagdrempelig drieluik is een must voor iedereen die werkt of betrokken is bij de vakbonden of vakbondssympathieën heeft.

Dankzij een zorgvuldige selectie presenteren wij u vakkundige sprekers en een moderator, die de kracht hebben om alles duidelijk en toegankelijk weer te geven.

Deel 2: De sociale tegenmacht in werking.
In deel 2 van dit drieluik vertrekken we van enkele getuigenissen. We gaan na wat de taken van een vakbondsafgevaardigde zijn en hoe ze deze kunnen invullen. Wat mag en kan en wat niet? Hoe organiseren we een sociale tegenmacht?

Sprekers:
Karel Meganck: Nationaal coördinator BBTK (ABVV) bij AG Insurance. Voorzitter Europese Ondernemingsraad Ageas. Voorzitter Beroepscomité Verzekeringen BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) en lid van het Uitvoerend Bureau BBTK (BHV).

Lut Cromphout: Ecologiste en feministe, ’ maar toch ‘in eerste instantie syndicaliste’. Ze is voorzitter van ACV Puls en werkzaam als verpleegkundige in het Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde.

Moderator:
Marijke Persoone: Voormalig adjunct-algemeen secretaris van de LBC-NVK, de grootste centrale van het ACV. Dertig jaar was Marijke actief in deze vakbond, eerst bij de vormingsdienst, daarna als secretaris in Brussel. Het laatste deel van haar loopbaan was ze als adjunct-algemeen secretaris verantwoordelijk voor de beroepswerking. Marijke is onder andere actief bij de burgerbeweging Hart boven Hard.

Fysiek of digitaal?
Fysiek aanwezig zijn heeft altijd een meerwaarde. Uiteraard volgen we de geldende coronamaatregelen. Kan u niet aanwezig zijn? Geen probleem. Dankzij Stream Media kan u alle luiken volgen via livestreaming. U kan uw vragen en opmerkingen dan ook via de chatfunctie doorgeven.

Deelname is gratis.
Inschrijven: 100 jaar wet syndicale vrijheid .

Ter info: in ons ledenblad Aktief zal een stukje verschijnen uit de pen van Marc Leemans (nationale voorzitter ACV) en Miranda Ulens (voorzitter en algemeen secretaris ABVV).

Wenst u een exemplaar te ontvangen? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Leden krijgen, naast vele andere voordelen, vier maal per jaar ons ledenblad Aktief in de bus.
Lid worden: Lidmaatschap – Masereelfonds.

Organisatie: Masereelfonds afdelingen: Antwerpen, Associatie Universiteit Antwerpen, Aktief Edegem, Hemiksem en Sint-Niklaas.

Marxistische Universiteit, ACV Oost-Vlaanderen, Acv Antwerpen, Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, Stream Media, NBKS – Nieuwe Brabantse Kunst Stichting en vele andere sympathisanten.

Locatie
Algemene Centrale (AC)
Van Arteveldestraat 17
2060 Antwerpen

Praktische informatie
Andere avonden:
23 september – 20u00: Syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht.
Volkshuis Hemiksem – Heuvelstraat 16 – 2620 Hemiksem.

In het eerste deel van dit drieluik geven we een historisch overzicht van de syndicale afvaardiging en een historisch juridisch overzicht betreffende de bevoegdheden en rechtspositie.
We gaan op zoek naar antwoorden op vragen zoals wat is de oorsprong van de syndicale afvaardiging? Welke bevoegdheden zorgen ervoor dat de syndicale afvaardiging een hoofdspeler kan zijn in het aanbrengen en creëren van de sociale tegenmacht?

Sprekers:
Dirk Luyten: Doctor in de geschiedenis (VUB) en sinds 1999 onderzoeker bij het CegeSoma. Zijn onderzoeksdomeinen zijn het corporatisme, de economische collaboratie en de repressie ervan, de geschiedenis van het sociaal beleid en de geschiedenis van het recht.

Jan Buelens: Advocaat aan de Balie van Antwerpen en Gastprofessor aan de UA waar hij collectief arbeidsrecht en vergelijkend sociaal recht doceert. Op de UA heeft hij ook de sociale dumping in de vervoerssector onderzocht. Met zijn doctoraat ging hij dieper in de problematiek betreffende de onderaannemingen.

18 november – 20u00: Sociale tegenmacht in een onderneming in verandering.
ACV-dienstencentrum Sint-Niklaas – Hendrik Heymanplein 7 – 9100 Sint-Niklaas.

In deel 3 van dit drieluik vertrekken we wederom vanuit praktijkervaringen. Hoe organiseren we het werk als sociale tegenmacht in een verruimde nationale en Europese context? We kijken ook naar de gevolgen van de privatisering van overheidsdiensten en naar de toekomst van de syndicale strijd en de tegenmacht.

Als afsluiter geeft Geert Haverbeke een boeiend mondeling overzicht van de drie sessies.

Sprekers:
Raoul Flies: Voormalig BBTK syndicaal afgevaardigde Ondernemingsraad HP Belgium / Europese ondernemingsraad. Momenteel is hij voorzitter van Masereelfonds Sint-Niklaas en is hij actief in verschillende organisaties zoals Hart boven Hard, Defend the Defenders, Masereelfonds werkgroep over sociale tegenmacht, … .

Yüksel Kalaz: Technieker en een sociaal gedreven ACV-delegee bij IVAGO, de helden van Gent. Hij ligt wakker van de groeiende armoede in Gent, komt op voor sterke openbare diensten en strijdt tegen discriminatie.

Source: https://www.masereelfonds.be/activiteiten/de-sociale-tegenmacht-in-werking-2/