Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Theater: Augures - Christèle Khodrc

3 en 4 februari in NTGent Minnemeers

Een voorstelling die helemaal uit Libanon tot in Gent reist. Twee ‘grandes dames’ uit de Libanese kunstwereld reconstrueren hun eigen loopbaan en in dezelfde adem de geschiedenis van een land dat jarenlang verscheurd werd door een burgeroorlog.

Theatermaakster en schrijfster Christèle Khodr dook voor deze voorstelling diep in de persoonlijke en professionele herinneringen van Hanane Hajj Ali en Randa Asmar, allebei actrices met veel naam en faam in Libanon. Samen proberen ze het professionele parcours van de actrices opnieuw voor de geest te halen. Beiden besloten om in het theater te gaan werken aan het eind van de jaren 70, vlak voor de Libanese burgeroorlog die uiteindelijk een decennium lang zou duren. Pas in 1991 maakte een amnestiewet een einde aan vijftien jaar strijd in een intussen verscheurd land. Wat bezielt twee actrices om theater te blijven maken terwijl hun land in oorlog is? 

In dezelfde adem is Augures  een poging om het geheugen van de Libanese hoofdstad Beiroet te reconstitueren door opnieuw de kaart te tekenen van theaters en podia die intussen zijn verdwenen.

“Ik leef als vrouw, als burger, als kunstenaar in een onstabiele regio — om een eufemisme te gebruiken, in een land dat zich sinds zijn ontstaan systematisch heeft afgesloten van zijn eigen geschiedenis”, zegt regisseur Christèle Khodr, die in Beiroet woont. “Ik leef in een staat die geregeerd wordt door voormalige krijgsheren, in een stad die zijn burgers tot waanzinnige consumptie drijft. En ondanks dit alles blijf ik mijn beroep uitoefenen, en ik ben niet de enige. Ik put mijn doorzettingsvermogen uit allen die mij zijn voorgegaan en die, ondanks het ontbreken van een cultureel overheidsbeleid en het niet-bestaan van een nationaal toneel, ervoor hebben gekozen om door te gaan met theater maken: de laatste plaats van echte vrijheid.”

Info en tickets: https://www.ntgent.be/nl/producties/augures

donderdag, 3 februari, 2022 - 20:00 tot vrijdag, 4 februari, 2022 - 20:00