Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Expo: 50 HUMANS. Van ver. Van hier. Vaneigens. van 1 tot 31 maart

Expo in Langemark van 1 tot 31 maart

50 gezichten kijken je recht in de ogen. 50 ontmoetingen, samengebracht in een unieke expo die de rijkdom toont van nieuwkomers. Die rijkdom zijn hun talenten en veerkracht, die ze als vanzelfsprekend ontplooien om hier te aarden, nadat ze hun verre moederland noodgedwongen moesten verlaten. ’50 Humans’ is een schatkamer van verhalen – bijzonder en toch gewoon.

In de Sint-Pauluskerk in Langemark pakt Wakker voor Vrede van 1 tot 31 maart ’22 uit met een tentoonstelling die de bezoeker confronteert en uitdaagt. Hoe kijken wij naar nieuwkomers in onze samenleving? Verbinden we ‘vluchteling’ automatisch met woorden als ‘probleem’, ‘overlast’, ‘bedreiging’ of durven we verder kijken, voorbij de clichés? Stellen we ons open voor het verhaal van nieuwkomers, voor hun dromen en ambities, voor hun verlangen om hier een nieuw leven op te bouwen? Vragen we ons wel eens af hoe nieuwkomers naar ons kijken?

Abdulazez Dukhan kwam als 16-jarige met zijn familie in België aan, na hun vlucht uit Syrië die onder meer via Griekse vluchtelingenkampen leidde. In één van die kampen kreeg hij een eerste fototoestel toegestopt en dat bleek een voltreffer. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en zo kreeg hij al snel een professioneler camera in handen. In 2016 belandde het gezin Dukhan in het asielcentrum in Poelkapelle. Wakker voor Vrede regelde toen een ontmoeting met topfotograaf Stephan Vanfleteren, die Abdulazez aanmoedigde om zijn talent verder te ontwikkelen.

Vandaag studeert hij computerwetenschappen aan de VUB, maar in zijn vrije tijd blijft hij gepassioneerd de camera hanteren. Foto’s zijn voor Abdulazez een medium om verhalen te vertellen. En zo ging hij vorige zomer in heel Vlaanderen nieuwkomers opzoeken die er alles aan doen om hier een nieuwe toekomst uit te bouwen. Hij legde elke ontmoeting vast in een foto en een (levens)verhaal. “Ik wil mensen die een bijdrage leveren aan de Belgische samenleving, een stem geven.”

Met ’50 Humans’ zet Wakker voor Vrede aan tot reflectie en dialoog over wat vluchtelingen voor onze samenleving kunnen betekenen. Twee evenementen, die de expo ‘omkaderen’, gaan daar ook verder op in. Op donderdag 3 maart gaat Radio 2-stem Veerle Deblauwe tijdens de openingsavond in gesprek met Abdulazez over zijn persoonlijk traject, zijn ambities en dromen, zijn ’50 Humans’-project. De Syrische oed-speler Tarek Al Sayed – zelf een ‘nieuwe Vlaming’ – tovert de mooiste klanken uit ‘de koningin van de Arabische snaarinstrumenten’. De slotavond op donderdag 31 maart wordt een ‘smeltkroes’ van verhalen, getuigenissen, poëzie en muziek, gebracht door onder meer Afghaanse Moeders voor Vrede.

Praktisch

50 Humans. Van ver. Van hier. Vaneigens.’ loopt van 1 t.e.m. 31 maart 2022 in de Sint-Pauluskerk in Langemark. De toegang is gratis.

Openingsuren tentoonstelling:

▪ maandag/dinsdag/donderdag/vrijdag van 13-18 uur

▪ woensdag/zaterdag van 10-18 uur

▪ zondag van 11.30-18 uur

Voor kinderen is er aangepast aanbod.

Openingsavond op donderdag 3 maart ’22, slotavond op donderdag 31 maart ’22, telkens om 19.30 u. in de Sint-Pauluskerk. Op beide avonden is iedereen welkom na inschrijving vooraf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Alle info is terug te vinden op www.wakkervoorvrede.be en op de facebook pagina Wakker voor Vrede.

Het project ’50 Humans’ geniet de steun van Westhoek Vredeshoek en van de Vlaamse Unesco Commissie.

dinsdag, 1 maart, 2022 - 13:00 tot donderdag, 31 maart, 2022 - 18:00