Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Webinar: Stop investeringen in Israëlische nederzettingenindustrie 

De Israëlische nederzettingen, de dorpen en steden die werden gebouwd in bezet Palestijns gebied, zijn illegaal volgens internationaal recht. Ondanks internationale veroordelingen blijft Israël nederzettingen bijbouwen. Er wonen intussen 720.000 Israëlische burgers in bezet gebied. Palestijnse huizen en boomgaarden worden ervoor vernietigd, mensen gedwongen te verhuizen, vaak met veel geweld. Palestina is ondertussen een lappendeken van kleine stukken land tussen de nederzettingen geworden.

Israël ontwikkelt steeds meer economische activiteit in deze nederzettingen. En dit met investeringen uit het buitenland, waaronder ook uit België. Producten uit deze illegale nederzettingen belanden ook in onze winkelrekken. De coalitie ‘Don’t Buy into occupation’ bracht aan het licht dat 672 Europese financiële instellingen leningen en andere financiële producten verstrekten aan bedrijven betrokken bij deze nederzettingenindustrie. BNP Paribas Fortis is de koploper onder de banken. Maar ook ING, KBC, Belfius en AXA doen dit. Die banken investeren met ons particulier geld, met het geld van overheden en van bedrijven. 

Wat betekenen de bevindingen uit het rapport dat de coalitie naar buiten bracht? Wat zeggen de cijfers? Welk leed zit er verborgen achter de statistieken? En hoe loopt de actie waarbij klanten een klachtenbrief kunnen sturen naar hun bank?

Hierop geven Jozef Vermeulen van Fairfin en Ines Abdel Razek van The Palestine Institute for Public Democracy graag antwoorden.

Praktisch

Datum en uur: maandag 9 mei 2022 om 19u30

Locatie: webinar via Zoom

Inschrijven via https://paxchristi.be/activiteit/webinar-stop-investeringen-israelische-…